Search

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj

Nominirana je za nagradu "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2018.

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: Bosnić+Dorotić / dron: Geoarheo

Prije nekoliko dana Udruženje hrvatskih arhitekata - UHA objavilo je nominacije za najbolja prošlogodišnja arhitektonska ostvarenja u 2018. godini o čemu smo pisali ovdje. Naime, za nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture natječe se i projekt cijenjenog arhitekta Idisa Turata, "Bedrock House". Kuća je to koja se nalazi u mjestu Brzac na otoku Krku, a mi smo vam je odlučili predstaviti i detaljno pojasniti što sve stoji iza ovog sjajnog projekta. Evo što su nam o svemu rekli autori i projektanti Idis Turato i Marko Liović:

"Bedrock House" svoju snagu i identitet crpi iz energije mjesta i specifičnog programa, apsorbirajući prirodni kontekst: mediteranski okoliš, topografiju terena i pogled na more te ih koristi kao generatore specifične arhitekture. Nalazi se u šumi i nastaje na prostoru uokolo tri ekologije: postojeće hrastove šume, krševitog mediteranskog vrta s kaktusima, agavama, lavandom i brnistrom te bazena s velikom vodenom površinom i visokim palmama. Projekt za kuću stvoren je na putanji dva zida, ispod dva smaknuta ravna krova, utjelovljujući arhitekturu izgrađenu između punog i prozirnog, unutarnjeg i vanjskog, zatvorenog i otvorenog, privatnog i javnog te ladanjskog i stambenog.

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 1)

"Bedrock House" koristi dva puna zida kako bi se odvojila od pozadine, ali i spojila s topografijom terena. Kuća se pruža od istoka prema zapadu, skrivajući se i zatvarajući prema sjeveru te se potpuno otvarajući i otkrivajući prema jugu. Između dva visoka zida smješteni svi potrebni servisi, uređaji i kućanski sadržaji. "Bedrock House" nema klasične hijerarhije, nema prozora, fasada, soba i prostorija, čine je dva zida, dva krova i dva interijera. Izvedena je jednostavnom i svima prepoznatljivom tehologijom gradnje, iz betona, čelika i stakla. Programi i aktivnosti kuće "podržani" su generičnim bijelim namještajem: foteljama Mies Van der Rohea, stolicama Charles i Ray Eamesa, Chesterfielda sofama i naslonjačima, očekivanim elementima u kontekstu tražene modernosti, kao neutralni okvir za neočekivani potencijal, gestu i događaj.

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 2)

Ideja, inspiracija, metoda i realizacija kuće nastali su kroz simultano testiranje apstraktnih linija projekta, uzastopnim sempliranjem citata i odabranih arhitektonskih motiva te tjelesnom provjerom materijalizacije zida, stupa, strehe i krova. Kuća je kontekstualizirana izvan trendova, univerzalna je struktura, izgrađena od generičkih elemenata moderne arhitekture koji se prilagođavaju kontekstu lokacije, programu i događajima koje podržava. Kuća izbjegava definiciju da ima boju; istovremeno je bijela, transparenta, translucentna, obložena travertinom, položena u travu i mediteransko bilje, urezana u krševitu stijenu, precizno postavljena na zatečenom prijevoju prostrane parcele. Bedrock House kuća nastaje i izgrađena je na derivaciji brojnih crteža hrvatskog slikara Otona Glihe, sukobu terana i zida inspiriranih projektom Shift američkog umjetnika Richarda Serrae, motivima engleskog slikara Davida Hockneya te principima američkog arhitekta i profesora Pierra Koeniga. Kako ovaj fantastičan projekt izgleda u cijelosti donosimo vam u sklopu članka.

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 3)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 4)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 5)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 6)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 7)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 8)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 9)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 10)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 11)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 12)

Ovu kuću projektirao je Idis Turato! Nalazi se na Krku i proglašena je jednom od najljepših u Hrvatskoj (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više