Search

Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše

Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše

Tekst: BURO.


Palma de Mallorca je predivno mjesto za uživanje na suncu s bogatom arhitekturom koja je maestralno uklopljena u okoliš. Radi se o građevinama minimalističkih linija u bojama zalaska sunca. I to nije jedina veza s prirodom, tu su i materijali koji su uvedeni i kao element u interijeru (kao što je na primjer kamena stijena koja je zadržana u unutrašnjosti). Djeluju kao prava mala umjetnička djela. Napravite bilješke. Možda vas ovi primjeri inspiriraju na drugačije razmišljanje.

A FLIRTATION WITH MEXICO

Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 1)

Iako ova kuća djeluje kao da je tu desetljećima, gradnja je zapravo završena ove godine. Za projekt je bio zadužen studio Isla Architects & Rabassa, a njihova inspiracija je jasno vidljiva. Željeli su postaviti komadić Meksika na Palmi. Radi se o prizemnoj kući koja ima jedan izdvojeni privatni dio u kojem se nalaze spavaće sobe i kupatila. Dnevni boravak je centralni dio imanja i kompletno se otvara prema pomno uređenom dvorištu, visoki stropovi i stakleni zidovi sa svih strana čine da ova prostorija praktično djeluje kao da je izvan kuće. U nastavku je kuhinja u minimalističkom stilu iz koje se lako izlazi do drvenog stola za ručanje koji je okružen zidovima u boji terakote, odakle se kroz izrez na zidu pruža pogled na bazen nalik slici u ramu. Bazen je također obrubljen kamenom u istoj boji kao fasada i pruža se čitavom duljinom kuće, što ga čini idealnim za jutarnje plivanje. Zbog promišljene igre s geometrijom tijekom čitavog dana sjene mijenjaju oblike čineći atmosferu još više snenom i skoro nadrealnom.

Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 2)
Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 3)
Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 4)
Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 5)


OLIVE HOUSES

Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 6)

Ovaj projekt se sastoji od dvije kuće, jedna je ružičasta, a druga ljubičasta i one su fantastičan primjer tradicionalne gradnje kakva je na otoku prisutna vjekovima. Kuće su zapravo „produžetak“ okoline i dopuštaju ukućanima da se istovremeno osjećaju sigurno i zaštićeno, ali i dubinski povezani s prirodom koja ih okružuje. Kuće su izgrađene oko kamenog područja, i umjesto da sve poravnaju sa zemljom arhitektice iz studija Mar Plus Ask su odlučile da neke od stijena iskoriste kao sastavni element građevina. Hrabra, ali i potpuno fantastična odluka! I sam interijer prati tu organsku priču - kreveti su pozicionirani tako da se iz njih pruža savršen pogled ka maslinjaku kroz velike prozore, zapravo granice između vanjskog svijeta i unutrašnjosti su na ovom mjestu potpuno zamućene. Pored toga, namještaj je sveden na minimum, tu su samo komadi koji su neophodni za život: krevet, tuš i kamin, dok u ljubičastoj kući postoji kupatilo, plinska pećnica, sudoper i frižider. Voda se sakuplja iz prirodnog izvora koji se nalazi iza kuće, dok se struja dobiva putem solarnih panela. Fantazija u trećoj dimenziji!

Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 7)
Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 8)
Palma de Mallorca krije fantastične kuće čiji je izgled inspiriran ljetom i suncem: otkrivamo vam najljepše (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više