Search

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično

Bivša pariška adresa Kenza Takade idealan je spoj kultura, linija i materijala

Tekst: L.L.


Image: Jimmy Cohrssen / Interior Design

Kenzo Takada, japanski modni dizajner, svoju je parišku kuću izgradio prije više od 30 godina, a da bi je u potpunosti završio, trebalo mu je čak sedam godina rada. To i ne čudi kada je sav material pomoću kojeg je kuća građena dopremljen iz Japana, a svaka je prostorija u kući posebno osmišljena spajajući Istok i Zapad, istovremeno dodajući japanskim elementima ponešto od europskog i afričkog štiha.

Iako na prvu zvuči kao nespojiva kombinacija, ova kuća skrivena u jednom od pariških kvartova, od samog je početka bila pravo remek djelo kada je se promatralo razmišljajući o kompoziciji i materijalima koji su korišteni. Primjerice, kuća se prvotno sastojala od japanske sobe za ispijanje čaja, japanskog vrta s manjim jezerom i stablom trešnje kako bi se na jednostavan, ali moćan način prikazala kultura koju dizajner iznimno poštuje.

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 1)

S vremenom je dizajner poželio nešto skromnije i kuću prepustio u ruke jedne francuske obitelji koja je pak zatim unajmila japanskog arhitekta Kengo Kumu kako bi čitavom zemljištu udahnuo novi život. Kuma je odmah u početku odlučio kako kod ovog projekta ne želi ići u potpunu renovaciju, a s njim su se složili i novi vlasnici. Tako se zadržala ideja o spajanju Istoka i Zapada, no dijelovi su ipak dobili novo ruho.

U dvorište je smještena terasa na koju se dolazi pomicanjem staklene stijene, uklonjeni su i neki od zidova kako bi prostor dobio na veličini. Ipak, japanski je vrt ostao gotovo netaknut jer je upravo on, spomenuli su u jednom intervjuu dizajneri, dio imanja koji nosi cijelu priču. Dodali su i kako je većina promjena koje su u prostor unijeli tek jednostavni dodaci koji su prostor učinili prozračnijim, čišćim i opuštenijim, a ipak modernijim.

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 2)

Važno je spomenuti i kako se Kengo Kuma u procesu redizajniranja udružio s lokalnim francuskim arhitektom Loïkom Correom koji je radio in a prvotnom uređenju kuće. Iako će kuća, baš kao i kada je vlasnik bio Kenzo, i dalje služiti uglavnom za druženja više nego za svakodnevni život, pri renovaciji se nije gledala cijena te su iskorišteni dizajnerski komadi, uvozni materijali koji su zatim, s puno ukusa i promišljanja, dovedeni na razinu koja ovu kuću čini izvanrednim mjestom na kojem bi, vjerujemo, baš svi fanovi japanskog dizajnera voljeli odsjesti. I sam Kuma je u jednom od intervjua ponosno istaknuo kako je Kenzo pohvalio njegov rad te način na koji je renovirao njegovo imanje usred Pariza.

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 3)

 

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 4)

 

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 5)

 

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 6)

 

Pariška kuća dizajnera Kenza Takade dobila je novo ruho i izgleda fantastično (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više