Search

Špela Leskovic: \"Pinterest je modernoj arhitekturi i pomoć i prijetnja\"

Špela Leskovic: "Pinterest je modernoj arhitekturi i pomoć i prijetnja"

Tekst: BURO.


Image: Janez Marolt,
Promo

Špela Leskovic, arhitektica i dizajnerica interijera iz jednog od najpoznatijih regionalnih arhitektonskih studija - AKSL, u petak je na sajmu InDizajn u Zagrebu hrvatskim kolegama predstavila svoje recentne radove i pritom napravila presjek 20 godina svoga rada. Izuzetno šarmantna i pristupačna, Špela ruši sve predrasude o taštim arhitektima. A o svom poslu i nakon 20 godina govori prilično ushićeno.

Špela Leskovic, AKSL arhitekti

Iako su ona i partner Aleš Košak napravili mnogo kuća do sada, u srcu su, kaže Špela, ipak više "interijeristi".

"Uvijek smo se više veselili kad smo napravili neki interijer, ali to ne znači da kuće nismo radili. Počeli smo s manjim restoranima, kafićima i frizerskim salonima. To su bili prostori veličine između 60 i 100 kvadratnih metara, a onda je došao jedan projekt od 900 kvadrata - Rožmarin u Mariboru - restoran, vinoteka i kafić i onda smo shvatili: ako to možemo napraviti, možemo sve. Hotele posebno volimo. No u Sloveniji nije bilo puno mogućnosti za uređivanje hotela, pa smo posao proširili na Austriju. Kad smo izašli van granica Slovenije, shvatili smo i naučili kako je raditi u velikim timovima, s velikim investitorima. Hotel je sjajan jer je skup svega što se u interijerima može napraviti. Ima sobe, restoran, kafić, trgovinu, a to se sve radi pod jednim konceptom", govori nam Špela. Upravo je mariborski Rožmarin jedan od najvećih projekata studija Aksl, a nedavno su preuredili i odjel donjeg rublja u jednoj robnoj kući. U tome je, kaže Špela, baš uživala. Inspiraciju pronalazi u muzejima.

Odjel donjeg rublja u robnoj kući Nama u Ljubljani

Odjel donjeg rublja u robnoj kući Nama u Ljubljani

Odjel donjeg rublja u robnoj kući Nama u Ljubljani

Odjel donjeg rublja u robnoj kući Nama u Ljubljani

"Obožavam obilaziti muzeje i to je prvo što napravim kad sam u drugom gradu. Izbor muzeja ne mora biti vezan za arhitekturu. Ponekad odem i u prirodoslovni ili povijesni muzej samo da bih razgledala izložbe koje mi onda postanu inspiracija. Super mi je gledati i Pinterest no za pola sata padam u depresiju, jer mi se sve sviđa i sve bih napravila jednako jer izgleda krasno. Problem je što su svi takvi projekti isti, a toga se i bojimo, da nam projekti ne budu slični drugima. Bitno je osmisliti priču koja ima težinu. Kao i odnos knjige i filma. Uvijek je bolje prvo pročitati knjigu po kojoj je snimljen film, a tek onda pogledati film. Isto je tako s interijerima", tumači arhitektica.

Kavarna Rog, Ljubljana

Kavarna Rog, Ljubljana

Zato oni mnogo crtaju. Možda su zbog toga staromodni, ali i dalje olovkom skiciraju svoje projekte iako su im na dohvat ruke 3D printeri i druga tehnološka rješenja. Na InDizajn sajmu je dan prije Špele govorio i slavni talijanski arhitekt Stefano Boeri. I to o održivoj arhitekturi.

"Ako pričamo o održivom u svim segmentima života onda moramo i raditi održivu arhitekturu. Kao kada ideš u supermarket i ne uzmeš one plastične vrećice nego uzmeš svoju. To ti treba postati navika. Treba početi upotrebom materijala i namještaja, a oni koji ih izrađuju moraju ih napraviti održivima. Kada procijenim da nešto nije dobro i da se ne uklapa u današnji način gradnje i uređenja, upozorim na to", priča nam Špela.

Čokoladni atelje Dobnik, Ljubljana

Čokoladni atelje Dobnik, Ljubljana

Čokoladni atelje Dobnik, Ljubljana

A što misli o hrvatskoj arhitekturi i dizajnu?

"Mi smo imali istu bazu. Hrvatska i slovenska arhitektura su slične. Još nemamo dovoljno novaca da radimo čudesne i skupe interijere, ali zato imamo smart dizajn u kojem za manje novaca osmišljavamo sjajna rješenja. I meni se to sviđa. Pratim rad hrvatskih kolega, a posebno onih koji uređuju hotelske interijere na koje sam i ja fokusirana u svom radu", zaključuje.

Restavracija Robba, Ljubljana

Restavracija Robba, Ljubljana

Restavracija Robba, Ljubljana

Leave a comment

više