Search

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu

Projekt studija Haramina


Image: decker+kutic

Krešimir Haramina i njegov arhitektonski studio Haramina potpisuju još jedan impresivan interijer koji se krije u jednom od najljepših zagrebačkih kvartova

Stan je smješten u vili iz 20-tih godina prošlog stoljeća, pripada stranim investitorima koji povremeno borave u Zagrebu, i po riječima samog arhitekta sam projekt je nastao gotovo slučajno: "Kako se radi o ljudima koji posjeduju slične nekretnine po Europi tražili su nešto i u Zagrebu: dakle stan u staroj vili, ne pretjerano raskošnoj, ne previše kvadrata i na vrhunskoj lokaciji koji će služiti kao svojevrsna vikend rezidencija kod kraćih boravaka u Zagrebu. Stan su kupili slučajno, prizemlje s pogledom na zelenilo, doslovno pied a terre. Vidjevši realizacije sličnih projekata koje smo radili, dogovor je bio vrlo kratak, a jedini zahtjev je bio da stan bude kolorističan, ne standardno sivi ili bijeli kakvi su trenutni trendovi te tamni toalet. Stan je u originalnom tlocrtu tipičan primjer gradnje iz tog vremena, dvije sobe na fronti, erker, kupaonica bez wca, toalet kod ulaza i manja djevojačka soba uz stambenu kuhinju. Ono što je klijente najviše privuklo jest terasa sa zapadnom orijentacijom i pogledom na šumu, što je idealan postav za vikendicu."

stan

Stropovi u stanu su u originalu visoki sa štukaturama te su isti i zadržani, a jedino je izvršena inverzija bojanja. Prijašnja plavo obojena soba dobila je plavi strop koji je zadržan i u dijelu biblioteke s time da su ovdje i zidovi bojani istom bojom. Kuhinja i kupaonica koje su bile u pomalo čudnoj ružičastoj nijansi dobile su novi prljavo pink strop. Toalet je prema zahtjevu vlasnice obojen kompletno u tamno plavo.

haramina

Maksimalno poštujući zatečeno stanje zadržani su stropovi sa štukaturama, rekonstruirani stari prozori i škure, postavljen je fini mesingani okov i vraćen klasični gradski hrast parket postavljen u riblju kost te bojan sjajnim lakom te kao i u prijašnjim projektima studija Haramina ručno rađeni bijeli terrazzo u prostorima kuhinje i kupaonice. Isto tako u stanu je obavljena kompletna adaptacija svih instalacija vode i struje, zaštite objekta, grijanja i ostalog potrebnog za današnje poimanje komfora. Uklonjen je zid između dviju soba te su one sada vizualno pregrađene ormarom koji ne seže do stropa u sjajnom laku, custom izvedbe u tvornici u Italiji. Sa strane dnevnog boravka on postaje pano na koji je obješen "Kapitalac" iz 60-tih godina Ede Murtića.

haramina

"Materijali i oprema u stanu su odreda vrhunski, Boffi kuhinja i kupaonice, ručno rađena keramika Domenico Mori, rasvjeta Le Corbusier za Nemo, klasici Castiglionija od flosa, Cassina klasici s potpisom Charlotte Perriand, Dieter Rahmsove police za De Padovu, ormari Porro, lanene zavjese iz a&a interijera koje su u tonovima zidova. Otkad je stan završen, moramo se pohvaliti da klijenti sve češće borave u Zagrebu i to ne samo vikendom, što je znak da smo odradili dobar posao." - kazao nam je Krešimir Haramina.

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 1)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 2)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 3)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 4)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 5)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 6)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 7)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 8)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 9)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 10)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 11)

Pogledajte kakav kolorističan stan se krije u jednoj staroj vili na zagrebačkom Tuškancu (фото 12)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više