Search

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru

Projekt tvrtke "Urbane ideje"

Tekst: E.G.

Image: Studio Tomaš

Gradnja bazena Samobor predviđena je u sklopu bivše vojarne Taborec, te predstavlja završnu fazu višegodišnjeg procesa transformacije vojnog kompleksa u urbano tkivo grada Samobora. Projekt je radila upravo samoborska tvrtka Urbane ideje, a od ljudi izravno uključenih u projektna rješenja, na čelu s projektantom Mislavom Muršićem, smo doznali i sve tehničke detalje. Na parceli trokutastog oblika, ukupne površine oko 19.000 m2, predviđena je gradnja zgrade kompaktnog oblika, tlocrtne površine od otprilike 4000 metara kvadratnih te 6.500 metara kvadratnih ukupne bruto građevinske površine. Osnovni sadržaj zgrade, odnosno bazenska dvorana u kojoj su smješteni olimpijski bazen, bazen za neplivače i tribine sa 400 sjedećih mjesta, obogaćen je širokim spektrom dodatnih sadržaja; dvoranom za korektivnu gimnastiku i suhi trening, fitness centrom, saunama, grupom prostora za rad raznih udruga i klubova, press centrom i cafe barom.

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 1)

Srce zgrade je bazenska dvorana  koja se staklenim površinama otvara u čitavoj fronti prema jugoistokiu, bazenskoj terasi, te sportsko-rekracijskim i parkovno uređenim prostorima uz nju. Predviđena je mogućnost otvaranja određenih dijelova pročelja, čime u ljetnom periodu, bazenska dvorana, terasa i park uz nju, postaju jedinstveni prostor namijenjen korisnicima zgrade brišući granicu vanjskog i unutrašnjeg prostora. U formalnom smislu, pravilni (pravokutni) tlocrtni oblik zgrade razigran je i izlomljenim linijama i kosim plohama fasada i krovova.

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 2)

Oblikovni akcenti stavljeni su na jugozapadno (pomalo dramatična špiljska forma ulaza za gledaoce) i sjeverozapadno pročelje zgrade (u sklopu kojeg se nalazi glavni ulaz za korisnike zgrade, sa ulaznim trijemom). U pogledu primjene materijala zgrada je, pomalo minimalistički, koncipirana kao kombinacija čelika i armiranog betona kao osnovnih konstruktivnih materijala, te stakla i lima kao nenosivih elemenata koji tvore kompozciju punih i praznih elemanata pročelja i krova.

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 3)

Također, u interijeru bazenske dvorane i ulaznog hala, pojedini prostorni elementi su naglašeni drvenom oblogom, koja vizualno oplemenju i utopljuje hladne osnovne materijale. U smislu kolorita, govorimo o tamnosivoj / crnoj boji (premazu) čeličnih elemenata i vanjske bravarije, prirodnoj boji betona i bijelim metalnim panelima fasade i krova, te gore spomenutoj, smeđoj boji drveta u interijeru zgrade. Vanjski prostor zamišljen je kao fuzija urbanih (dva su pristupna trga; jedan uz ulaz za posjetitelje na zapadu, te drugi uz glavni ulaz sa sjevera, s urbanom opremom i grafiti art galerijom na otvorenom), parkovnih i sportsko-rekreacijskih elemenata (atletska staza, igrališta za košarku, odbojku, sunčalište) s ciljem da "praznu parcelu na periferiji urbane matrice grada" transformira u atraktivan gradski prostor koji živi svih 365 dana u godini.

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 4)

U tom pogledu naročita pozornost je dana polivalentnim režimima korištenja prostora; pristupni trg uz ulaz za gledatelje tako postaje streetball igralište, drugi postaje atletska staza, a zimi, kada na bazenskoj terasi nema ležaljki ona postaje površina za različite sportsko-rekreacijske aktivnosti. Relizacijom ovog projekta, samoborke i samoborci (i ne samo oni!) svakako bi trebali dobiti novo žarište sportskog i društvenog života, a sam grad Samobor novu komponentu svojeg vizualnog identiteta kao recentni pečat modernog doba na njegovom urbanom tkivu. Prema trenutno dostupnim informacijama, realizacija projekta bi trebala krenuti tijekom iduće godine.

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 5)

 

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 6)

 

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 7)

 

Pogledajte kako će izgledati fenomenalni projekt gradskih bazena u Samoboru (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više