Search

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba

S potpisom studija GLAT arhitektura


Image: Robert Leš

U širem centru Zagreba, točnije u zoni koja je sredinom 20. stoljeća bila namijenjena za vojne dužnosnike, a danas je, zbog svoje dobre povezanosti te bogate infrastrukture, vrlo popularna među mladim obiteljima, pronašli smo ovaj divan stan koji vam predstavljamo u nastavku. Sama zgrada u kojoj se stan nalazi, građena je 50-ih godina prošlog stoljeća s prepoznatljivim elementima toga vremena. Tako je npr. međukatna konstrukcija napravljena od polumontažne obostrano sitnorebričaste ploče, zidovi od pune opeke, a završna obloga poda od terazza i parketa. S obzirom na to da je stan koji se proteže na 70 četvornih metara izvorno vrlo dobro projektiran, bilo je potrebno napraviti samo manje tlocrtne izmjene kako bi se udovoljilo potrebama klijenta i suvremenog stanovanja.

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 1)

Klijenti su mladi par, a glavni zahtjev bio je odvajanje kuhinje i blagovaonice od dnevnog boravka, a da se pritom ostavi mogućnost vizualnog i fizičkog povezivanja. S obzirom na to da je stan prvobitno imao odvojeni toalet i spremište u zoni budućeg blagovanja, bilo je potrebno povećati prostor rušenjem pregradnih zidova. Osim toga, kvadratura postojećih soba nije odgovarala novim zahtjevima, stoga su uklonjeni svi ne nosivi zidovi kako bi se reorganizirao tlocrt. 

Projektni zadatak bio je osigurati ugodnu kupaonicu, ulazni prostor s garderobom, odvojenu zonu kuhinje i blagovanja sa spremištem kao ekstenzijom za kuhinjske aparate, dvije spavaće sobe te dnevni boravak. Također, trebalo je aktivirati balkone kako bi se ostvario kontakt s ulicom na zapadu i na istoku. Budući da stan ima puno prirodnog svjetla i vrlo zanimljivo okruženje, klijentu je predloženo da se kroz elemente u interijeru poveže unutarnji i vanjski prostor.

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 2)

Iako je kupaonica ostala na istom mjestu, promijenjena je tlocrtna dispozicija sanitarne opreme kako bi se poboljšala funkcionalnost prostora. Kada je tako zamijenjena "walk in" tušem iz kojeg se pruža pogled na postojeća dvorišna stabla. Velikim horizontalnim ogledalom postignuta je prividna prostornost te refleksija prirodnog svjetla. Ulazni hodnik je neutralan, bijele boje, s jednim kolorističkim akcentom, ujedno zona koja povezuje i razdvaja različite namjene u stanu.

Kao što je ranije spomenuto, kuhinja i blagovanje odvojeni su od ostalih prostorija te kao takvi čine jedinstvenu zonu za druženje koja se, po potrebi, može proširiti i na dnevni boravak. Klijenti su također htjeli šank s integriranim ladicama za posuđe kao mjesto za doručke i brze večere. Velika staklena stijena omogućuje kontakt s unutarnjim dvorištem i naglašava element opeke koji će se kasnije ponoviti u dnevnom boravku. Kao odgovor na postojeći terazzo, arhitekt se odlučio za monolitni pod na bazi cementa koji korespondira s visilicama iznad šanka.

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 3)

Dnevni boravak je pak zamišljen kao intimno mjesto s ambijentalnom rasvjetom, nekoliko biljaka i ogoljelom vidljivom opekom kao elementom iz eksterijera koji se ponavlja u interijeru. Klijenti su izrazili želju da se pokuša sačuvati poneki komad starog namještaja, stoga je odlučeno da se restaurira stari kredenc koji je vraćen na isto mjesto gdje se izvorno nalazio te tabure koji je premješten u spavaću sobu dok su neki komadi namještaja napravljeni od viškova parketa, kao što su komoda i noćni ormarići... Cijeli projekt koji potpisuje zagrebački studio GLAT arhitektura pogledajte u sklopu članka. 

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 4)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 5)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 6)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 7)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 8)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 9)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 10)

Pogledajte kako izgleda jedan jako lijepi stan mladog para u centru Zagreba (фото 11)

Leave a comment

više