Traži

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku

Projekt studia Franić Šekoranja

Tekst: E.G.


Fotografija: Duško Vlaović

Rad arhitekata Deana Franića i Saše Šekoranje iz studia "Franić Šekoranja" uvijek pomno pratimo. Njihova prepoznatljiva estetika osvaja nas iz projekta u projekt, a posljednji koji nam je zapeo za oko je onaj u Dubrovniku. A kažemo li vam da se ta njihova spomenuta estetika u njemu spojila s estetikom umirovljene sutkinje i ikone stila, Đurđe Tedeschi, u trenu će vam postati jasno kako je riječ o nečemu doista posebnom i nesvakidašnjem. Svoju je ljetnu rezidenciju zamislila u Dubrovniku, a o projektu je pisao čak i prestižni talijanski magazin Living - Corriere della Sera. O tome koliko je projekt bio zahtjevan, što su željeli postići i kako su birali određene dizajnerske komade, ekskluzivno smo razgovarali s dizajnerima.

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 1)

"Pri projektiranju interijera težilo se postizanju što opuštenije i ležernije atmosfere. Zamisao je bila da sve djeluje gotovo autentično i kao da je oduvijek bilo na tom mjestu intervenirajući s tek nekoliko detalja. Ljetnoj kući koja se naslanja na stari grad i s pogledom na more željeli smo stvoriti nonšalantni interijer neformalnim rasporedom, odloženom umjetnosti i s puno svjetlosti", rekao je Šekoranja. Na pitanje o razlogu izbora neutralnih i bistrih boja, Franić je, pak, objasnio kako se radilo o izričitoj želji klijentice, iako su tipični lokalni interijeri tog podneblja tradicionalno tamni i sa zagasitim koloritom.

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 2)

"Mi smo se bijelom bojom nadovezali na  eksterijer boje čitavog grada koji je obložen bijelim dubrovačkim kamenom, a koji se na ovoj kući provlači i interijerom i eksterijer kroz čitav vrt i bazen", dodao je. Doznali smo i kako brojni odabrani komadi namještaja dolaze s talijanskim potpisom pa nas je zanimalo kako su ih birali i što ih generalno privlači talijanskom dizajnu.

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 3)

"Svi prostori kuće su veliki i namijenjeni druženju i opuštanju tako da je i izbor namještaja bio jednostavan. Agape, Gervasoni, DePadova Davide Groppi samo su neki od talijanskih brendova koji su se savršeno uklopili svojim kvalitetno nenametljivim dizajnom", rekao nam je Franić. A umjetnine su, naravno, priča za sebe.

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 4)

"Umjetnost je sastavni dio interijera. Kolekcionarska strast investitora uvjetovala je specifičan način postavljanja umjetnosti, kao odložene i spontane, tako da se u svakom trenutku postav može promijeniti i dati novi karakter interijeru", istaknuo je Šekoranja. Za kraj, s obzirom na to da je riječ o projektu renovacije, arhitekte smo zamolili i da nam objasne koje su dijelove originalne građevine željeli zadržati.

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 5)

"Sam je tlocrt mijenjan na način da bude prilagođen suvremenom načinu života. Stare, tradicionalne kuće imale su raspored od više malih salona dok suvremeni način života traži prostranije i čiste prostore. Ono što se htjelo zadržati je osnovni duh kuće u smislu da sve stvari izgledaju kao da su srasle s njom i kao da su oduvijek tu", objasnio je Šekoranja. Već će vam i letimični pogled preko fotografija jasno dati do znanja da su u svim svojim naumima itekako i uspjeli.

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 6)

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 7)

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 8)

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 9)

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 10)

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 11)

Pogledajte kako izgleda spektakularna vila Đurđe Tedeschi u Dubrovniku (фото 12)

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar