Traži

Pogledajte kojih je to pet hrvatskih projekata nominirano za cijenjenu arhitektonsku nagradu

Pogledajte kojih je to pet hrvatskih projekata nominirano za cijenjenu arhitektonsku nagradu

Piranesi Awards


Fotografija: Buro arhiva

Svake godine sredinom listopada, taman nakon Dana Orisa, domaća arhitektonska javnost fokus usmjerava na susjednu Sloveniju, točnije na tamošnje Piranesi Awards i Dneve piranske arhitekture. Naime, Piranesi Awards je nagrada koja se dodjeljuje u sklopu istoimene konferencije, za najuspješnije realizacije recentno izvedenih projekata arhitektonskih praksi iz osam država Centralne Europe; Austrije, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Slovačke i Slovenije, što bi značilo da svake godine donosi ono najbolje od regionalne produkcije, uključujući i domaću arhitekturu.

Piranskih dani arhitekture, međunarodne su arhitektonska konferencija koja se od 1983. godine održava u Piranu, evaluirajući trenutačne tendencije u arhitekturi. Cilj konferencije je podcrtati najnovije trendove svjetske arhitektonske scene te predstaviti najprogresivnije i inovativne ideje arhitektonske produkcije iz regije, uz veliku izložbu svih nominiranih te niz predavanja i gostiju. Ovogodišnji Piranski dnevi arhitekture, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, odvijaju se pod temom Arhitektura je kultura.

Upravo objavljene nominacije za nagradu Piranesi Award 2018. donose po pet istaknutih projekata iz svake od ranije navedenih osam zemalja regije, za čiji su izbor zaduženi selektori Piranesi Award u svakoj zemlji. Među projektima iz Hrvatska ove je godine nominirano pet projekata, četiri projekta koja smo već viđali među nominiranim i nagrađenima; Osnovna škola Žnjan Pazdigrad u Splitu - projekt koji je već osvojio nagrade Vladimir Nazor Ministarstva kulture i Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata te nominaciju za Medalju za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata, zatim Zatvoreno plivalište u Vukovaru - projekt koji je bio nominiran za Viktora Kovačića, Mali arsenal - centar za posjetitelje HERA u Zadru – projekt koji je osvojio nagradu Bernardo Bernardi UHA-e i nominiran je za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, Stadion Luke Šokčevića u Šaljapini koji je bio nominiran za Medalju HKA te jedan sasvim novi projekt, koji još nismo vidjeli niti u publikacijama niti u nagradama in nominacijama - Osnovna škola u Popovači. Za razliku od lanjskih godina, kada su među nominiranima dominirali ili bili zastupljeni turistički projekti hotela ili uspješne i hvaljene obiteljske kuće, ove godine su sve nominacije zaslužili projekti javnog karaktera.

U nastavku pogledajte projekte iz Hrvatske te njihove autore, a nominirane iz ostalih 7 država možete pogledati na linku.

Osnovna škola Popovača / Arhitekti: Mia Roth Čerina, Tonči Čerina

Osnovna Škola Pazdigrad, Split / Arhitekti: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann, studio x3m

Zatvoreno plivalište, Vukovar / Arhitekt: Idis Turato / Arhitektonski biro Turato

Mali arsenal, Centar za posjetitelje HERA, Zadar / Arhitekti: Iva Letilović, Igor Pedišić + Vladimir Končar

Stadion Luke Šokčevića, Šaljapina / Arhitekti: GEplus arhitekti: Gorana Giljanović, Eugen Popović

Izvor: Vizkultura.hr

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar