Search

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je

Tekst: Tina Kovačiček


Krajem lipnja, u Umagu je završen projekt školskog igrališta uz Osnovnu školu Marije i Line kojim se prije neuređeno i neposjećeno školsko igralište, predstavljanjem novih sadržaja i programa, pretvorilo u mjesto okupljanja i druženja građana, sportaša i djece.

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 1)
Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 2)

Igralište je izvedeno prema projektu arhitekta Nenada Marića, investitor je Grad Umag, a projektni zadatak odnosio se na rekonstrukciju postojećeg, zapuštenog, prostora igrališta uz osnovnu školu u Umagu. Rezultat je fantastičan prizor igrališta za koje ne znamo bi li se igrali ili ga gledali iz zraka.

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 3)

“Projektni zadatak obuhvaćao je rekonstrukciju prostora igrališta te preobrazbu pripadajućeg okolnog konteksta. Školsko igralište je prostor namijenjen djeci, školarcima, ali i prostor koji u satima kada se ne odvija nastava nije imao svoje korisnike. Osim što potražnja za osmišljenim i projektiranim sportskim sadržajima na otvorenom svakim danom raste (što je posebice došlo do izražaja u periodu restrikcija povezanima s pandemijom), vodili smo se i idejom da prostor utječe na navike ljudi i da dobro osmišljeni prostor može generirati nove aktivnosti, druženja i sastajanja” rekao mi je Nenad Marić koji je prvenstveno osmislio igralište koje će koristiti svi građani te će biti prilagođeno i otvoreno svima.

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 4)
Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 5)

Projektiranju prostora pristupilo se s ciljem ukidanja vizualnih i prostornih barijera prema samom kontekstu, školi i zelenilu, te s namjerom otvaranja igrališta gradu, pritom pazeći na standarde, metode i principe projektiranja sportskih sadržaja. Tako ćete ovdje pronaći kružne elemente sa sadržajima za odmor i druženje. U kružnim elementima formiraju se u tribine za praćenje sportskih sadržaja, klupice za druženje i elementi za odmor sportaša, pa osim što „narančasti krugovi“ povezuju igralište s kontekstom i predstavljaju nove ulaze na igralište preko nasipa, krugovi postaju i mjesta s kojih se otvaraju pogledi prema igralištu i svim sportskim sadržajima.

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 6)

Igralište se tako otvara i povezuje s gradom te postaje mjesto druženja i okupljanja građana, sportaša i djece.

Program igrališta sastoji od dva košarkaška, jednog rukometnog i jednog igrališta za futsal, vježbališta na otvorenom, jame i zaletišta za skok u dalj, prostora za stolni tenis, igrališta za odbojku i graničar. Prateći kriterije sportskog planiranja i programom definirane sadržaje, igrališta se polažu u smjeru sjever-jug, kako bi se svima osigurali ravnopravni uvjeti za bavljenje sportom.

Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 7)
Pogledajte novo sportsko igralište u Umagu - fantastično je (фото 8)

Kao element definiranja prostora koristi se i horizontalna grafika, tepihaste strukture, kreirajući sustav međuprostora za bavljenje individualnim sportovima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više