Traži

Pogledajte! Ovo je jedna prava arhitektonska atrakcija na otoku Korčuli

Pogledajte! Ovo je jedna prava arhitektonska atrakcija na otoku Korčuli

Kuća za odmor TINEL


Fotografija: Davor Radman (dron),
Marko Mihaljević

"Strme i uske parcele relativno male površine i sjeverne padine uvjetovale su u velikoj mjeri projektantska rješenja kako bi se zadovoljio projektni zadatak i ostvarili što ugodniji ambijenti za boravak." poručuju SODA arhitekti, predvođeni mladim Vedranom Jukićem, koji i stoje iza ovog genijalnog i vrlo atraktivnog projekta u mjesto Žrnovo na otoku Korčuli.

Kako ističu, prilikom projektiranja vodilo se računa o primjeni izvornih vrijednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primjereno ljudsko mjerilo. Zgrade su projektirane na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti sukladno današnjem načinu života i novom korištenju prostora. Želja je bila da je zgrada maksimalno primjerena ljudskom mjerilu i da njene proporcije i veličina budu usklađene s tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja.

Zgrada je projektirana na izrazito strmom terenu i projektom se trudilo maksimalno je uklopiti u krajolik i povezati s pripadajućom česticom. Oblikovana je kao poluukopana, u jednostavnim manjim volumenima koji su međusobno u takvom odnosu da se ostvaruju bogati prostorni odnosi unutarnjeg i vanjskog prostora. S obzirom na sve navedeno, primjenjuju se ravni krovovi kao elementi koji omogućuju maksimalno korištenje vanjskog prostora i boravak na otvorenom, što je važna karakteristika korištenja tradicionalne mediteranske arhitekture.

Čitava parcela je promišljana kao cjelovita građevina koja se sastoji od prostora različitih karaktera. Pogodna lokalna klima omogućuje izrazito bujan rast mediteranskog bilja, pa je i hortikulturno uređenje vrlo bitan faktor lokalnoga kraja. Tako su vanjski rubovi građevine oblikovani žardinjerama s mediteranskim biljem. A kako zapravo izgleda kuća Tinel, koja se sastoji od dviju međusobno povezanih kuća koje su namijenjene odmoru i relaksaciji, provjerite detaljno u nastavku...

AUTOR > Vedran Jukić
AUTORSKA SURADNJA > Maša Medoš
PROJEKTNI TIM > Mihaela Goluža, Jure Čudina
KLIJENT > Radman grupa d.o.o.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar