Search

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt

Tekst: Tina Kovačiček


Vjerojatno nije postojalo aktualnije vrijeme za razmišljanje o povratku prirodi. Onom iskrenom povratku, s dubokim poštovanjem koje nosi i osjećaj grižnje savjesti i isprike istovremeno. O toj ekološkoj svijesti i suživotu s prirodom u svojem radu i djelovanju često govori naš cijenjeni arhitekt Marko Brajović koji već dugi niz godina živi i radi u Brazilu. Odrastao u Rovinju, svoje obiteljsko i poslovno gnijezdo savio je u dinamičnom Sao Paulu gdje je ostvario međunarodno važnu karijeru na području arhitekture. Tako u sklopu svog arhitektonskog ureda Atelier Marko Brajović zajedno sa suradnicima potpisuje brojne hvaljene projekte, a jedan koji je pažnju stručnih medija, kao što je Arch Daily, okupirao posljednjih dana je prekrasna drvena koliba smještena u gustoj brazilskoj šumi. Radi se o kući pod imenom Casa Macaca odnosno Kuća majmuna koja je svojom gradnjom te pažljivim promišljanje posvećena prirodnom habitatu gdje su nekoć obitavali majmuni.

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 1)
Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 2)
Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 3)

 

Priča o majmunima počinje prije nekoliko godina, na brazilskom području pod imenom Serra, geografski smještenom uz obalu iznad Sao Paula, s kojeg su u potpunosti nestali. Rečeno je da su se obitelji primata razboljele od žute groznice. Početkom 2020. arhitekti studija Atelier Marko Brajović počeli su razmišljati o gradnji kuće koja bi se protegnula u visinu drveća, dosegla najviše grane. U vrijeme razmišljanja ponovno se pojavilo cijelo pleme Kapucina na lokaciji Serre. Arhitekti kažu kako ih je upravo povratak plemena inspirirao da sagrade zamišljenu kuću inspiriranu visokim šumskim vertikalama te mogućnošću da ih se dosegne.

 

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 4)
Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 5)
Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 6)

 

Arhitektonski uspon u visine osmišljen je vrlo nježno i suptilno kako bi se kuća uklopila i povezala sa svim stanovnicima koji naseljavaju tu kraljevsku floru i faunu. Poznavajući rad i razmišljanje arhitekta Marka Brajovića, ova arhitektonska priča nastala je s idejom da oponaša savršenstvo i dizajn prirode, upotrijebi lokalne prirodne materijale koji najbolje dišu i žive na toj lokaciji.

 

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 7)

 

Struktura Kuće Majmuna u savršenoj je sinergiji s drvenim komponentama istih profila, pokrivenih krovom od čelika i zaštićenih termoakustičnom izolacijom. Kuća je postavljena u šumi među drvećem i zauzima malu površinu od svega 5 x 6 metara kako ne bi narušavala prirodnu vegetaciju. Prostire se na tri ujednačena kata, a dizajn prati prirodu jer sve već savršeno postoji upravo ondje.

 

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 8)

 

Percepcija šume je vertikalna dok je horizont obrnut pri čemu prati protok energije, materiju i informaciju o rastu drveća. Pogled iz ove kuće vodi nas u potragu za sunčevom svjetlošću, za zalaskom sunca i svim drugim živim bićima koja obitavaju okolo kuće. Ovom se kućom manifestira mjesto susreta čovjeka i prirode kako bi se bolje razumjeli i sjedinili. Možemo samo tek i zamisliti kako izgledaju jutra kada se probudite u ovoj spavaćoj sobi.

 

Pogledajte ovu čudesno lijepu kolibu u Brazilu koju potpisuje hrvatski arhitekt (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više