Search

Popularni dokumentarac o dizajnu \"Chair Times\" sada se može pogledati potpuno besplatno online

Popularni dokumentarac o dizajnu "Chair Times" sada se može pogledati potpuno besplatno online

Tekst: D.D.


Image: Vitra

Ne znamo za vas, ali kad je dizajnerski namještaj u pitanju, moramo priznati da smo veliki fanovi stolaca i fotelja. Od Wishbonea danskog dizajnera Hansa Wegnera preko Butterfly fotelje za koju su zaslužni arhitekti Antonio Bonet, Juan Kurchan i Jorge Ferrari Hardoy, fotelje Womb Eera Saarinena, drvenog Office stolca Pierre Jeannereta, naslonjača Barcelona Ludwiga Miesa van der Rohea i njegove partnerice Lilly Reich pa do ikoničnog Lounge modela američkih dizajnera Charlesa i Ray Eames, ne možemo se odlučiti koja nam je draža i u mašti smo već uredili pregršt interijera s barem jednim od navedenih modela.

Stolac je važan komad namještaja jer osim što mora dobro izgledati, imperativ je i da je udoban te ergonomski izrađen kako zdravlje ne bi patilo. Puno je elemenata koji čine dobar stolac ili fotelju zaista dobrima, a upravo je to objašnjeno u dokumentarcu brenda namještaja Vitra pod nazivom "Chair Times".

Popularni dokumentarac o dizajnu "Chair Times" sada se može pogledati potpuno besplatno online (фото 1)

Suočena s krizom uzrokovanom virusom COVID-19, kompanija je najavila mogućnost besplatnog online gledanja dokumentarca redatelja Heinza Bütlera koji otkriva zanimljiv svijet dizajnerskog namještaja. Tijekom više od sat vremena dokumentarnog filma može se saznati čitava moderna povijest dizajna stolaca, kroz priču o 125 komada namještaja od 1807. godine pa sve do posljednjih modela izrađenih 3D printerom.

O svakodnevnim objektima koji su ujedno i statusni simbol u švicarskom dokumentarcu iz 2018. godine pričaju brojna utjecajna imena kao što su dizajneri Hella Jongerius, Antonio Citterio i Ronan Bouroullec, arhitekti i kolekcionari Arthur Rüegg i Ruggero Tropeano, arhitekt David Chipperfield i mnogi drugi. Među sudionicima je i Mateo Kries, direktor muzeja "Vitra Design Museum" iz čijeg fundusa su stolci koji se pojavljuju u filmu.

Stolci su zaista sjajan pokazatelj vremena u kojem su nastali, od same ideje pa do proizvodnje koja je značajno napredovala, bilo da ih odlikuje trendovski dizajn ili su, pak, svojim izgledom obilježili svijet dizajna namještaja. Dokumentarni film u trajanju od 90 minuta, s engleskim i njemačkim titlovima možete pogledati na linku.

Leave a comment

više