Search

Potpuno nova generacija bicikala napravljenih od drveta

Potpuno nova generacija bicikala napravljenih od drveta

S potpisom DVOIKA studija iz Beograda


Image: PR

Kažu da se malo toga može usporediti s iskustvom vožnje drvenog bicikla... Jeste li probali?

DVOIKA je nastala iz sinergije dvojstva - strasti i inženjerstva, iskustva i inovacija, tradicije i modernog, prirodnog i tehnološki sofisticiranog. Danas, ovaj studio okuplja grupu prijatelja, nadahnutih inženjera, dizajnera i drugih profesionalaca, koji prave kvalitetne, dugovječne proizvode. Studio postoji dvije godine i do sada je razvio nekoliko projekata iz područja industrijskog dizajna. Jedan od njih je bicikl napravljen od drveta.

Potpuno nova generacija bicikala napravljenih od drveta (фото 1)
Kažu da se malo toga može usporediti s iskustvom vožnje drvenog bicikla. Uspoređuju ga sa osjećajima beskonačne slobode i istinske životne radosti. Fantastična apsorpcija udara i apsolutno odsustvo pucketanja konstrukcije rama uzdižu bicikliranje na potpuno novi nivo. Bilo da je riječ o gradskoj vožnji ili "off-road" avanturi, zadovoljstvo je zagarantirano. Proizvode se kombinacijom 3D projektiranja i CNC proizvodnje s detaljnom, majstorskom ručnom obradom na kraju procesa.

Potpuno nova generacija bicikala napravljenih od drveta (фото 2)
Imagine je gradski bicikl. Diskretne je forme i vrhunske izvedbe, napravljen po istom principu i u visokoj tehnologiji, kao što se prave i kvalitetni drveni brodovi. Izrađen je iz pažljivo biranih komada drveta, ručno obrađen i dobro opremljen. Konstrukcija je "monocoque", što znači da je unutrašnjost izdubljena, dok je okvir ojačan staklenim vlaknima i epoksi smolom, te presvučen sa nekoliko slojeva laka. Veoma je izdržljiv, ali i elegantan, profinjenog izgleda. Lagan je, okretan i brz uz ugodan osjećaj punoće drveta.

Potpuno nova generacija bicikala napravljenih od drveta (фото 3)

Perfect day je dizajniran za takozvane "off-road" vožnje. Izrada ovog modela temelji se na iskustvima u projektiranju aviona i njihovoj primjeni u konstruiranju drvenog "monocoque" okvira. Upotreba kompozitnih materijala osigurava dugotrajnost okvira, izvrsne performanse i dobru apsorpciju jakih vibracija.
Potpuno nova generacija bicikala napravljenih od drveta (фото 4)
S toga i ne čudi što potvrde da su na dobrom putu stižu sa više strana. DVOIKA studio je imao veoma zapažen nastup na Tjednu dizajna u Parizu 2013. godine, nakon čega su bili uvršteni u designboom.com listu "TOP 10 Bike Designs" na kojoj su se, između ostalih, našli i Philippe Starck, McLaren F1, IKEA. Također, nastupali su na globalno značajnoj manifestaciji Eurobike 2014 u Friedrichshafenu, u Njemačkoj, te na Beogradskom tjednu dizajna, gdje su pridobili veliku pažnju, ne samo kolega, već i šire javnosti. Osim drvenih bicikala, studio DVOIKA radi i na drugim projektima, kao što su Wind turbine lampe.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više