Traži

Povijesna crkva pretvorena u moderni obiteljski dom

Povijesna crkva pretvorena u moderni obiteljski dom

Možete li zamisliti kako je živjeti u crkvi?


Fotografija: Jim Tschetter

U Chicagu u četvrti Little Italy nalazi se jedinstveno zdanje koje je pretvoreno u moderan i funkcionalni dom za četveročlanu obitelj...

Arhitektonska grupa Linc Thelen Design prihvatila je ovaj projekt upravo zato što je specifičan, a kako bi rekao vlasnik grupe, nemate baš prilike svakog dana crkvu pretvoriti u stambeni prostor.

Starinski eksterijer zdanja skriva moderni dizajn u kojem dominiraju čisti bijeli podovi i zidovi, a prostor je otvorenog plana. Stropovi visoki 25 metara daju interijeru puno prirodne svjetlosti koja se prostorom prostire kroz vitraže koji su nanovo obnovljeni po uzoru na one iz 1979. godine. Prostor ima 511 metara kvadratnih u kojima se nalazi sedam potpuno uređenih spavaćih soba, šest kupaonica, veliki dnevni boravak i prostrana kuhinja.

Sobe su ispunjene modernim namještajem jednostavnog minimalističkog dizajna koji odišu skandinavskim stilom. Zanimljivo je kako u kupaonicama umjesto klasičnih pločica stoje bijeli tepisi s resama, a crna boja detalja unutar kupaonice savršeno se uklapa u strukturu tekstila. Druge su pak kupaonice od bijelih keramičkih pločica koje u kombinaciji s crnim kamenom i zlatnim detaljima stvaraju spa zonu u kojoj će se ova obitelj moći maksimalno opustiti.

Dječje su sobe ukrašene tapetama i hrastovim drvetom koje je obojeno u bijelu boju koja prostoru daje svježinu i toplinu. U sobama su postavljene umjetne stijene za penjanje kao u parku, a ondje se nalazi i nekoliko kutaka za učenje koji su zelene boje kako bi se djeca bolje koncentrirala na rad.

Kuhinja je prostrana bijela oaza koja je dotjerana crnim i bijelim namještajem te detaljima istih boja. Minimalizam je ipak dao prostoru da diše, a kako je rasterećen od velikih komada namještaja može se vidjeti njegova veličanstvenost te crkveni brodovi koji prostoru daju dašak prošlosti. S visokih stropova protežu se lampe visilice te se sjedinjuju s oštrim linijama tamnih okvira namještaja te smeđim gredama koje bjelinu prostora stavlja u okvire.

Arhitekti i dizajneri interijera maksimalno su naglasili jedinstvenost i veličinu prostora time što su u veliki bijeli boravak dodali crni i sivi zid koji je pretvoren u kamin. Dnevni se boravak dijeli na dva dijela, a ispunjeni su dizajnerskim namještajem smeđe boje. Pokraj kamina nalazi se spremište za drva koje se zaista zimi može koristiti. Ipak, ugrađeno je podno grijanje jer se ovako veliki prostor ne bi mogao brže zagrijati. Ambijent ovog modernog doma na svakom koraku krasi toplina i osebujan stil koji je u odličnom odnosu sa strukturom povijesne crkve.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor