Search

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom

Skandinavska arhitektura ne prestaje oduševljavati

Tekst: M.M.


Image: Adam Mørk

U norveškom Bodøu, smještenom na jugu zemlje, nedaleko od Sjevernog pola, danski dizajnerski studio Atelier Lorentzen Langkild nedavno je dovršio renovaciju i rekonstrukciju dvije već postojeće zgrade gradske vijećnice, dodao treću i od njih stvorio spektakularno moderno zdanje koje se proteže na 12 tisuća kvadratnih metara. Nova gradska vijećnica sada je povezana u fluidnu cjelinu s kružnim ophodom te s genijalnim drvenim atrijem u centru građevine.

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom (фото 1)

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom (фото 2)

Ovaj moderni radni prostor u kojem će dnevno obitavati 400 zaposlenika nalikuje na umjetničko djelo pa je tako, osim skulpturalne stepeničaste fasade koja na jedinstven način spaja novo i staro, i interijer izveden u prepoznatljivom nordijskom stilu.

Velike staklene stijene, balkoni koji ulaze u prosto te svijetlo drvo glavne su značajke ovog prostora kojem poseban, surealistički dojam daje instalacija umjetnika Per Kristian Nygårda naslovljena "Poem for the Bureaucracy". Umjetničko djelo sačinjeno je od stolaca i stolica postavljenih tako da nalikuju na radni prostor, no postavljenih vertikalno, na zid, zbog čeka zgrada djeluje kao da je preklopljena preko sebe same.

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom (фото 3)

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom (фото 4)

Iz atrija, centralnog dijela zgrade, izdiže se pet katova s kojih pogled puca i na centralni dio zdanja, ali i na eksterijer. Tri zgrade povezane su hodnicima, a strop i zidovi obloženi toplim, svijetlim drvetom te opremljene modernim, fleksibilnim radnim jedinicama.

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom (фото 5)

Predivna gradska vijećnica po mjeri čovjeka osvaja nadrealističnom skulpturom (фото 6)

Leave a comment

više