Traži

Predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna

Predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna

Od 7. do 27. rujna


Kustoski koncept Maše Milovac i tima suradnika pod nazivom "Utopijski kolektiv" odabran je za predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna

Za predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna koji se održava premijerno ove godine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) odabrali su projekt čiju kustosku koncepciju potpisuje autorica Maša Milovac i tim suradnika pod nazivom "Utopijski kolektiv".
Predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna (фото 1)
Riječ je o prvom izdanju te manifestacije koja ima ambiciju postati najreprezentativnijim europskim izložbenim, a ne sajamski događanjem u području dizajna. Londonsko bijenale dizajna, organizirano u partnerstvu s Jaguarom, održat će se u prostoru Somerset Housea od 7. do 27. rujna i okupit će predstavnike 37 zemalja svijeta.
Predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna (фото 2)
Tema prvog bijenala povezana je s obljetnicom prvog izdanja knjige "Utopia" Thomasa Morea (1516.) pa su organizatori pozvali sudionike da pod zajedničkim naslovom "Utopia by Design" kroz suvremene dizajnerske pristupe preispitaju aktualnost utopijske ideje te da se pozabave jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas. Londonsko bijenale dizajna, čije vodstvo potpisuju Sir John Sorrell kao predsjednik, Ben Evans kao izvršni direktor te Dr Christopher Turner kao direktor, nezavisni je događaj čije se trajanje preklapa s Londonskim festivalom dizajna.
Predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna (фото 3)
Kustoski koncept Maše Milovac i tima suradnika naslovljen "Utopijski kolektiv" odabran je za predstavljanje Hrvatske na Londonskom bijenalu dizajna, a bazira se na odmicanju od očekivanog i poznatog. S obzirom na pomalo zastarjeli format reprezentacije dizajna unutar bijenalnih nastupanja, koja prakticiraju izdvajanje ponajboljeg dizajna s nacionalnim podznakom, te imajući na umu zadanu temu "Utopia by Design", "Utopijski kolektiv" zamišljen je kao nekonvencionalni eksperimentalni proces sa ciljem istraživanja rada kolektiva i rada u kolektivu, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao jednog od mogućih formata dizajnerskog djelovanja. Ostatak izvornog teksta pročitajte na Vizkultura.hr.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više