Traži

Predstavljeno hrvatsko dizajn rješenje za nesvrstanu odjeću

Predstavljeno hrvatsko dizajn rješenje za nesvrstanu odjeću

One Day Stand


Fotografija: Marija Gašparović

Ovaj skulpturalno-utilitarni "spomenik" s potpisom hrvatskog dizajn brenda Mobiliar, podignut je u spomen na sve padajuće stolce pod opterećenjem nesvrstane odjeće...

Iako obrazovanjem ekonomistica, Željka Zrnić velika je zaljubljenica u dizajn koja je prije nekoliko godina pokrenula proizvodnju, odnosno brend vlastitog namještaja i rasvjetnih tijela imena Mobiliar. A3 i B3 stolići njezin su prvi projekt unutar spomenutog hrvatskog branda Mobiliar koji još uvijek oduševljavaju, a sada je mlada dizajnerica predstavila i jedan novi projekt imena One Day Stand.

Riječ je o objektu koji ide u susret nepopravljivoj ljudskoj prirodi, koja stavlja lijenost ispred reda ili estetike. Naša odjeća nošena jedan dan, ostaje neodlučno stajati na dionici između ormara i perilice. Nedovoljno je čista da bi ponovno našla svoje mjesto u ormaru i nedovoljno prljava da bi stala u red za pranje. Tako se na stolcima, foteljama i daskama za peglanje, počinju javljati pokreti nesvrstane odjeće, dok ih konačno ne slomi naša katarzična odluka za uvođenjem reda u garderobi i životnom prostoru.

Predstavljeno hrvatsko dizajn rješenje za nesvrstanu odjeću (фото 1)

Ovaj skulpturalno-utilitarni spomenik podignut je u spomen na sve stolce pale pod opterećenjem nesvrstane odjeće. Željka nam otkriva kako je projekt nastao iz svakodnevne rutinske operacije - konstantnog prebacivanja nošene odjeće sa stolaca na krevet, s kreveta na stolac i tako unedogled. Iako postoje rješenja za odlaganje odjeće, ona od nas traže ono što im ne želimo dati kada umorni dođemo kući - trud i pedantnost. Traže uredno provlačenje hlača kroz poprečne šipke, ogrtanje simuliranih ramena našim jaknama i košuljama, a odjeću zapravo samo želimo baciti u prolazu prema kupaonici, kauču ili hladnjaku.

Predstavljeno hrvatsko dizajn rješenje za nesvrstanu odjeću (фото 2)

Ideja je bila stvoriti vješalicu ili stalak za odjeću koji neće negirati naše navike, već ih suprotno tome, prigrliti. Glavni doprinos ovog produkta jest to što uz svoju nenametljivu, a pomalo skulpturalnu vanjštinu, utjelovljuje utilitarni karakter predmeta, uvažavajući pritom teško promjenjivu ljudsku prirodu. Odjeća u tranzitu uvijek će ostati odjeća u tranzitu, pa umjesto da se borimo protiv nje, dajmo joj njezin legitimni teritorij. One Day Stand izrađuju ručno lokalni obrtnici te je napravljen od metala i hrastovog drveta. Inače, prva serija trenutno je u proizvodnji te će se uskoro naći u prodaji.

Predstavljeno hrvatsko dizajn rješenje za nesvrstanu odjeću (фото 3)

Više o Mobiliaru pronađite na Facebooku ili upitom na e-mail: zeljka@mobiliar.com.hr

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor