Search

Prekrasan ćilim koji ćete poželjeti u svom domu

Prekrasan ćilim koji ćete poželjeti u svom domu

Kobeiagi Kilim


Image: PR

Tradicionalni bosanski ćilim s modernim uzorcima – mi smo ga već zamislili u našem dnevnom boravku!

Dizajnerica i ilustratorica Nina Mršnik i arhitektica Ivana Blaž, očarane ljepotom ručno tkanih tepiha od stopostotne vune – ćilima, odlučile su uzeti stvar u svoje ruke i oživjeti stari zanat izrade ovih divnih tepiha. Sa svježim uzorcima, inspirirane svojim crtežima, poželjele su im udahnuti novi život, a s idejom o svom projektu doći i do dodatnih sredstava putem Kickstartera. Ćilime izrađuju vrijedne ruke tradicionalnih tkalja, dok Nina i Ivana dizajniraju motive i djeluju iz Ljubljane.

Prekrasan ćilim koji ćete poželjeti u svom domu (фото 1)

Svaki je tepih jedinstven i rezultat dugogodišnjeg ručnog rada. U proizvodnji ćilima koristi se isključivo lokalna vuna, koja je poznata po svojoj kvaliteti i termoregulatorskim svojstvima – zimi grije, dok ljeti hladi. Tkanje ćilima je dugoročni posao koji zahtijeva visok stupanj preciznosti i koncentracije. Naprimjer, proizvodnja tepiha u veličini od 100 cm x 70 cm traje četiri dana, dok se za najveći tepih od 200 cm x 300 cm, utroši čak šest tjedana.

Prekrasan ćilim koji ćete poželjeti u svom domu (фото 2)

Ivana, rodom iz Viteza u Bosni i Hercegovini, već od djetinjstva bila je okružena tepisima koji su u bivšoj Jugoslaviji bili neophodan dekorativni element mnogih kuća. Osim podova, tepisi su često krasili zidove, sofe i krevete, iako je danas ova tradicija rijetka. Razlog tome arhitektica vidi u činjenici da se tradicionalni ćilim ne prilagođava na privlačan način vremenu u kojem živimo. S novim modelima i dizajnerskim trendovima ovo je pokušaj otvaranja novog poglavlja za zaboravljeni tradicionalni zanat.

Prekrasan ćilim koji ćete poželjeti u svom domu (фото 3)

Nina i Ivana upoznale su se na studiju u Italiji, gdje je Ivana studirala arhitekturu, a Nina industrijski dizajn. Putovi su im se razišli na kratko vrijeme jer je Ivana nastavila poslijediplomski studij u Barceloni, a Nina u Londonu. Nakon diploma obje su svoje inozemne adrese zamijenile onom u Ljubljani i zajednički osmislile niz projekata, što je uključivalo dizajn proizvoda, interijera i različite poslove u području ilustracije i arhitekture.

Prekrasan ćilim koji ćete poželjeti u svom domu (фото 4)

Ideja o zajedničkom projektu za revitalizaciju ćilima sazrijevala je dugo vremena. Nakon dvotjednog boravka u Bosni i Hercegovini, gdje su se uvjerile kako gotovo nitko ne sudjeluje u obnovi tog zanata, odlučile su krenuti u akciju. Na licu mjesta stupile su u kontakt s tradicijom te se povezale s tkaljama koje svoje znanje o izradi ćilima ovim putem prenose dalje.

Kako same kažu o svom projektu Kobeiagi Kilim: "On je više od tepiha!" I mi smo uz tu rečenicu, jer, uzevši u obzir način izrade, proces tkanja te dugu tradiciju koja prati ćilime, divno je imati ovako nešto u svom domu.

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više