Search

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice

Minimalizam u svom najtoplijem obliku


Image: Antun Cerovečki

Ugodna i topla gradska oaza s pogledom na zagrebačka brda

Koncept dizajna stana bio je osmisliti interijer čistih i jednostavnih linija, te naglasiti interesantnu arhitekturu prostora s visokim stropovima pod kosinom i krovnim prozorima. Krovni prozori čine prostor dinamičnim s obzirom na različito osvjetljavanje interijera kroz dan. Zidovi i stropovi bijele su boje, dok su podovi obloženi lagano izbijeljenim hrastovim parketom. Bijela boja i drvo hrasta glavni su elementi u interijeru te se nadopunjuju namještajem u crnoj boji, koji daje prostoru vizualnu jačinu i eleganciju.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 1)

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 2)

Glavni dio interijera je "open plan" prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Kuhinja je trebala biti djelomično sakrivena, a opet integrirana u ostatak prostora. Horizontalni otvor u pregradnom zidu kuhinje otvara taj prostor prema dnevnom boravku, dok vertikalni otvor spaja kuhinju i blagovaonicu.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 3)

Kuhinja je bijele boje s radnom pločom i leđnim panelom izrađenim od poliranog plemenitog čelika koji je osvijetljen LED rasvjetom ugrađenom ispod visećih elemenata. Hrastova ploča dijeli kuhinju od dnevnog boravka i blagovaonice, služi kao ploča šanka i vizualno spaja te prostore.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 4)
Dnevni boravak je u tamnijim bojama, te kod namještaja dominiraju crna i tamnosmeđa boja. Svjetlija smeđa i sivo-plava boja pojavljuju se u obliku dekorativnih jastuka na sjedećoj garnituri te se ispred garniture nalazi kožni tepih smeđe-crno-bijele boje koji prostoru daje vizualnu toplinu. Skulpturalni crni žičani luster nalazi se iznad sjedeće garniture, dok je ostatak prostora osvijetljen jednostavnom rasvjetom u obliku crnog kabla, grla i žarulje.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 5)
Materijali i boje korišteni u blagovaonici vizualni su spoj dva kontrastna prostora –jednostavnost i elegancija bijele kuhinje te dekadentnijeg i vizualno "jačeg" dnevnog boravka, gdje su korišteni drvo hrasta i crna boja. Blagovaonski ormar je bijele boje, decentno osvijetljen ugradbenom LED rasvjetom, dok su stol i stolice kombinacija drveta hrasta i crne boje.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 6)

Hodnikom stana dominira bijela boja i drvo hrasta, a ugradbeni ormari skrivaju prolaz prema drugom dijelu stana. Nenametljiva rasvjeta u obliku žarulja pojačava jednostavnu eleganciju prostora. Glavnom spavaćom sobom uz drvo hrasta dominira crna boja, te se ponavlja raskošniji i dekadentniji dojam koji sam htjela postići u prostoru dnevnog boravka. Uz crnu boju interijerom dominira visoko dekorativni tepih crno-bijele boje s detaljima u crvenoj boji.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 7)

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 8)

Posebna pažnja posvećena je i dekoraciji prostora koja mora biti odabrana pažljivo i u skladu s dizajnom interijera. Vaze jednostavnih oblika, crne boje, zemljanih tonova i prljavo bijele boje, skulpture afričkih motiva, te rasvjeta elegantnih jednostavnih linija se uklapaju i nadopunjuju ovakav tip interijera. Većina interijera opremljena je namještajem rađenim po mjeri prema dizajnu Ane Deg, a koji je izrađivala stolarija Šantek. Njihova razrada detalja izvođenja, te preciznost i pedantnost pri izradi je na visokoj razini, što je vrlo bitno kod ovakvih tipa "vizualno čistih" interijera gdje se svaka mogućnost greške može još više uočiti.

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 9)

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 10)

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 11)

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 12)

Prekrasan stan ispod zagrebačke Medvednice (фото 13)

Tekst: Ana Deg

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više