Search

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika

Projekt "Atelier"

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Ira Tomić i John Kardum

Iza projekta "Atelier" stoji Vedran Ružić, glazbenik u različitim jazz i pop sastavima. Uz to, on je slikar i student treće godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. I baš zato je sve ovdje vrlo umjetnički, spontano i osobno.

I na kraju vrlo istarski autohtono. Vedran je još od djetinjstva volio slikarstvo te je maštao da će u staroj štali u malom selu Zvoneća (desetak kilometara od Opatije), koju su kupili njegovi roditelji, jednoga dana imati svoj atelje. Njegovi roditelji su tijekom godina polako počeli uređivati staru štalu, no tek kada je Vedran 2010. godine odlučio preuzeti brigu o "starini", kako je vlasnici od milja zovu, krenuli su veći radovi. Fugiranje starih kamenih zidova, postavljanje vrata i prozora, betoniranje ploča, izolacija, postavljanje instalacija... i tako sve redom kada krenete od samog početka s uređivanjem vlastitog malog blaga. Ono 'najistarskije' ovdje su upravo kameni zidovi koji su ostavljeni u svom prvotnom obliku, te originalan krov koji je u vrlo dobrom stanju, iako je star preko 70 godina.

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 1)

Ovaj prekrasan, autentičan arhitektonski primjerak jedno je vrijeme služio i kao atelje, no s vremenom kuća je preuređena i prenamijenjena za iznajmljivanje te je postala projekt "Atelier". Ideja vlasnika je iznajmljivati "Atelier" svima onima koji žele svoj odmor provesti u mirnom istarskom seocu. Idealna je za umjetnike, ali i za one koji vole šetnje prirodom, planinarenje ili vožnju biciklom. S druge strane, ako se gosti ipak zažele "klasičnijeg" godišnjeg odmora moguće je za svega petnaestak minuta doći do mora, kao i do bogatog noćnog života, obzirom da se kuća nalazi samo 10km od Opatije.

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 2)

Uređenje kuće potpisuju u potpunosti vlasnici, a tim povodom su  nam otkrili: Pokušali smo koristiti čim više izvornih, starih stvari, npr. stari kameni škaf, stare pločice, stare cigle. Sve što smo mogli pronaći doma, a da se uklapa, pokušali smo iskoristiti: npr. stare skije i stari kovčeg iz vojske mog pradjeda.

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 3)

Uglavnom što god smo uspjeli iskoristiti ili prenamijeniti (npr. stare kašete su iskorištene za police) dobro nam je došlo da ne moramo kupovati. Često se ljudi rješavaju starog namještaja koji im ne treba pa se stvarno može naletjeti na super stvari - tako smo dobili fotelju, stol i stolce koji su, kad smo ih pofarbali, dobili efektan izgled.

Uz sve ove detalje i 'do it yoursel' tehnike, na zidovima su izložene Vedranove umjetničke slike, čime kuća dobiva poseban šarm. Ukoliko vas zanima više, slobodno im se javite putem njihove Facebook stranice Country House "Atelier".

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 4)

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 5)

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 6)

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 7)

Prekrasna istarska kamena kuća jednog umjetnika (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više