Search

Prekrasna rezidencija na otoku Krku

Prekrasna rezidencija na otoku Krku

Kuća Gumno

BURO.


Image: Ivan Dorotić,
Maja Bosnić,
Igor Crnković (dron)

Kuća Gumno koju potpisuje arhitektonski tim Turato nominirana je za nagradu Drago Galić kao najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2014. godini

Znate li značenje riječi Gumno? Gumno je okrugli zaravnati plato omeđen niskim kamenim zidom, a u prošlosti je služio za vršidbu žitarica. Gumno je bilo mjesto rada, prostor truda i brige, okvir snažne društvene interakcije te je služilo kao prostor svetkovine dobrom urodu, mjesto sastanaka te odlučivanja mještana o bitnim temama zajedništva.

Prekrasna rezidencija na otoku Krku (фото 1)

Uz staru seosku crkvu, u nastavku na niz malih obiteljskih kuća, ograđeno starom gromačom, nalazi se malo imanje i dobro očuvano staro gumno. Posljednjih 40 godina gumno se ne koristi i pada u zaborav. Mlađoj generaciji potpuno je nepoznato, a starijim stanovnicima Risike pak zaboravljeno i beskorisno.

Bračni par sa stalnim boravkom u Rijeci i dvoje odrasle djece odlučili su na tom vrlo upečatljivom mjestu izgraditi svoju malu kuću za ljetni odmor. U suradnji s arhitektonskim studijem Idis Turato odlučili su da se gumno sa zavojitom gromačom obnovi, a uređeni vrt, prilazna staza za automobile te voćnjak i maslinik postanu neka vrsta suvremenog perivoja, oživljeno mjesto susreta obitelji s njihovim gostima, prijateljima i mještanima Risike.

Prekrasna rezidencija na otoku Krku (фото 2)

Prekrasna rezidencija na otoku Krku (фото 3)

Kuća je zbog ovakvih postavki smještena u pozadinu, na najviši dio parcele, izgrađena je na samom rubu građevinskog područja. Pored gumna u prvom dijelu parcele, te vrta s povrtnjakom i voćnjakom iza kuće, arhitektura perivoja i nove građevine omogućila je spontano stvaranje svojevrsnog drive-in platoa za automobile posjetitelja i vlasnike kuće. Ova heterogena prostorna kompozicija okoliša, promatrana u kontekstu organizacije i bogatstva korištenja nove kuće, stvara snažna i neočekivana mjesta različitih doživljaja - mjesta različitih karaktera i uvjeta korištenja.

Kuća Gumno udomljuje tri potpuno različita, a od strane svih članova obitelji oduvijek željena i maštana sadržaja; prvi je masivni, rustikalni podrum s konobom za smještaj ulja i vina te prostor druženja, drugi dio je prostrani, ostakljeni dnevni boravak namijenjen užoj porodici, a treći bazen s obaveznim pogledom na more.

Prekrasna rezidencija na otoku Krku (фото 4)

Kuća Gumno s jedne strane omogućuje mir i individualno spokojno korištenje kuće za odmor, ali se istovremeno u samo jednom trenu transformira u bogatu strukturu s nizom mjesta, fokusa za druženje i okupljanje većeg broja ljudi, brojnih prijatelja ove društvene porodice. Nakon završetka gradnje kuće Gumno, na iznenađenje svih, a posebno autora projekta, porodica je odlučila zauvijek preseliti u planiranu "kuću za odmor", te obiteljski stan u Rijeci koristiti za povremeni smještaj, kratki boravak vezan uz svakodnevni posao.

Cijeli članak pročitajte na Vizkultura.hr.

Prekrasna rezidencija na otoku Krku (фото 5)

Prekrasna rezidencija na otoku Krku (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više