Search

Pitanja koja si morate postaviti prije nego što krenete u proces renoviranja

Pitanja koja si morate postaviti prije nego što krenete u proces renoviranja

Tekst: BURO.

Za neke renoviranje predstavlja praznu stranicu, prostor koji je potrebno ispuniti kreativnošću i uzbuđenjem, dok je za većinu to zastrašujuć projekt koji ne budi radost. Odakle početi?! Kako sistematizirati stotinu različitih elemenata u glavi prije nego što predate karticu i kupite gomilu građevinskog materijala i novi namještaj? Trebamo li se pomoliti da rezultat svega toga bude dobar?

Bilo da kompletno mijenjate interijer ili samo osvježavate postojeći, postoje pitanja koja će vam pomoći da shvatite što točno želite i adekvatno odredite ciljeve i rokove. I najbitnije, da se saberete oko budžeta, jer renoviranje ne mora pojesti sav vaš novac. Ključ leži u određivanju prioriteta i u tome da imate vjere u svoju viziju. Jer u ovom slučaju ne postoje pogrešni odgovori, samo izbori.

Pitanja koja si morate postaviti prije nego što krenete u proces renoviranja (фото 1)

JE LI ok da sporo napredujem i s radovima i s budžetom i s rezultatima?

Vrlo mali broj ljudi raspolaže s adekvatnim budžetom na početku renoviranja, zato je okej pomiriti se da će neke stvari ići malo sporije i da je to sve dio procesa. Ako imate strpljenja i predvidite određena kašnjenja to vam na duže staze može uštedjeti i novac i živce. Slaganje liste po redu prioriteta može vam značajno pomoći. A zatim se bacite na posao, zadatak po zadatak.

Pitanja koja si morate postaviti prije nego što krenete u proces renoviranja (фото 2)

jeste li iskreni prema sebi kada je u pitanju vaš način života?

Prije svega, ovo je bitno pri izboru novih materijala, tkanina i ostalih dizajn elemenata. Ključno je da se odlučite za one koji su najbolji za vas i vaše ukućane. Prije nego što se odlučite za pločice, na primjer, istražite kako podnose protok vremena i razmislite je li to nešto s čime možete živjeti. Razmislite kako vam izgleda jedan dan, što bi vam olakšalo život i što su stvari bez kojih ne biste pregurali dan. Način života će vam dati mnogo odgovora kad su odluke vezane za interijer u pitanju. Ako volite da vam stan uvijek izgleda drugačije, velike komade uzmite u neutralnim bojama, pa se kasnije igrajte s detaljima.

Koje su to stvari koje ne možete podnijeti u prostoru?

Probajte ovu misaonu vježbu: pretvarajte se da ste tek uselili. Poanta je da sve ideje „pogledate“ iznova i da se povežete sa svojom intuicijom. Kad uselite u novi prostor uvijek postoji ta igrica što vam se sviđa, a što je bila greška. Bitno je da bar znate što ne želite, ako već ne možete jasno odrediti što hoćete.

Pitanja koja si morate postaviti prije nego što krenete u proces renoviranja (фото 3)

Što vam se sviđa kada gledate tuđe interijere?

Ovo je trenutak kada je poželjno sanjariti. Postoje li neki prostori koji su na vas ostavili dojam? Razmišljajte šire od boja i dizajna. Razmišljajte o osjećajima, sjećanjima, putovanjima, sobama u kojima ste odsjedali. Razmislite što vam se tu sviđalo, koji elementi su vam ostali u pamćenju. Izađite iz Instagram algoritma koji vam konstantno servira sličan sadržaj i pokušajte se sjetiti primjera iz stvarnog života u kojima ste uživali. Kad shvatite što neki prostor čini jedinstvenim bit će vam lakše osmisliti svoj.

Pitanja koja si morate postaviti prije nego što krenete u proces renoviranja (фото 4)

Kako uključiti elemente vašeg osobnog stila u novi interijer?

Pogledajte iznova sve slike koje ste spremili na Pinterestu i Instagramu i razmislite što vam se konkretno sviđa na tim slikama. Budite vrlo detaljni i sve zapišite. Kad vam se nešto sviđa i kad odlučite živjeti s tim su dvije vrlo različite odluke. Ono što vam se sviđa gledati, ne mora značiti da će vam se sviđati i kakve vam osjećaje buditi kad je sastavni dio vašeg životnog prostora. Pokušajte pronaći balans između toga.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više