Search

Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom

Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom

Potpisuje ga arhitektonski studio KWK Promes


Image: Olo Studio

Izgled i estetika same forme kuće uglavnom su ovisili o nezahvalnom terenu u koji je ona uklopljena...

Pitoreskni planinski kraj u južnoj Poljskoj bio je glavna inspiracija arhitektima koji djeluju pod jedinstvenim imenom KWK Promes u stvaranju ovog monumentalnog zdanja u funkciji obiteljske kuće. Naime, cijeli projekt bio je senzibiliziran s prilično nezahvalnim planinskim terenom u koji je uklopljen, a tome svjedoči i sam izgled kuće koji nije samo čista estetika, nego i poprilično bitna zaštitna funkcija. 

Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 1)Arhitekti su tako namjerno i svjesno projektirali kuću s pomalo lebdećim efektom kako bi se dopustilo planinskom slijevanju vode, kao i blatu slobodan prolaz koji za sobom ne ostavlja nikakve neželjene posljedice te ju ne može ni na koji način oštetiti. Povedenim tom problematikom, odlučeno je i da se ne formira vrt, odnosno da postojeća priroda i pejzaži dostojno zamjene tu stavku. 
Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 2)
Ideja cijelog projekta bila je da temelj kuće ima što manju površinu doticaja sa samim tlom, dok je ulazak u nju kreiran uz pomoć spuštajućeg mosta. Na taj način kuća se može zatvoriti poput kakve kapsule uslijed meteoroloških neprilika. Kako izvana tako i iznutra dominiraju beton te staklene stijene sa svih strana, a riječ je o minimalističkom interijeru obogaćenom nizom dizajnerskih komada - svojevrsnom open spaceu gdje je svaka zona dobila svoje mjesto, a zajednički čine kompaktnu cjelinu.
Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 3)
Najveća atraktivnost ovog pomalo apstraktnog arhitektonskog projekta jest izgled i efekt kuće po mraku. Naime, u podnožju terena postavljene su LED-ice koje konstrukciju osvjetljavaju u cijelosti, a koja se onda na taj način doima kao da je riječ o kakvom svemirskom brodu koji se upravo prizemljio. 
Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 4)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 5)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 6)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 7)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 8)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 9)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 10)Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 11)

Projekt obiteljske kuće koja oduševljava svojom apstraktnom formom (фото 12)

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više