Search

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno

Savršen spoj retro dizajna i modernih detalja

Tekst: L.L.


Image: Sean Fennessy,
Dezeen

Prekrasan lokal u australskom Melbourneu nije tek obično mjesto na koje se odlazi na ručak ili večeru. "Via Porta"  je, u svakom pogledu, puno više od toga. Iza jednog imena, naime, stoji više koncepata pa tako ovdje možete kupiti namirnice, popiti kavu ili čaj, ali i upustiti se u raskošnu večeru s europskim štihom. Osim hrane kojom oduševljavaju svoje goste, za "wow efekt" zaslužan je i interijer u kojem je australski dizajnerski Studio Esteta na najljepši način spojio uzorke i namještaj iz nekog prošlog doba s dobrom dozom elegantnih, modernih detalja.

Ideja kojom su se dizajneri vodili bila je stvoriti doživljaj Italije usred Australije te obiteljsko mjesto koje će istovremeno buditi uspomene na neka prošla vremena, ali i biti idealna platforma za stvaranje novih. Kombinacija drva i kamena, metalni i minimalistički detalji ovaj su prostor instantno lansirali među mjesta koja bismo jednog dana svakako voljeli posjetiti.

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno (фото 1)

Boje koje prevladavaju prostorom su jednostavne, minimalističke i strateški raspoređene kako ne bi ukrale pažnju s tekstura koje pak vladaju prostorom i pomalo podsjećaju na talijanske tradicionalne lokale. Zanimljiv je i sam razmještaj namještaja u prostoru te se tako s jedne strane ogromne prostorije nalaze police na kojima su raspoređene namirnice za kuhanje, dok se s druge strane proteže divan, drveni šank s mramornom površinom. Ovdje gosti mogu odmoriti, popiti omiljeno piće i uživati u specijalitetima kuhinje inspiriranima Italijom. Tu su i elegantni separei te drvene stolice, a u jednom je kutu skriven i hladnjak s mesnim i sirnim delicijama koje posjetitelji mogu kupiti pa ponijeti kući.

Nađete li se u Melbourneu, ovo neobično mjesto prepoznat ćete po jednostavnoj bijeloj fasadi i istoj takvoj terasi na kojoj stoji karakterističan natpis također inspiriran talijanskim uličnim natpisima. Inače, zanimljiva je i činjenica kako je kafić "Via Porta" ime dobio po talijanskom izrazu "kod vrata" čime su vlasnici svojim gostima htjeli dati do znanja kako su vrata u njihovu kuhinju, pa i ostavu te ostatak doma baš uvijek otvorena.

 

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno (фото 2)

 

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno (фото 3)

 

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno (фото 4)

 

Pronašli smo neobično mjesto koje spaja kafić, trgovinu i restoran i izgleda genijalno (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više