Search

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo

Tekst: Jelena Karakaš

Image: Mirko Nahmijas

Ako biste samo preletjeli fotografije bez da pročitate tekst, vjerojatno ne biste pomislili da se ovaj stan nalazi u Beogradu. Promišljeni minimalizam koji je začinjen s nekoliko trendovskih komada nalazi se u srcu Dorćola. Interijer je osmislila dizajnerica Andreja Pavičević – Nahmijas iz studija Parapet.

Andreja je projekt preuzela prilikom gradnje te je imala priliku sudjelovati u svim fazama osmišljavanja i izvođenja radova od rasporeda prostorija do dekoriranja interijera i terase. Klijent je zamislio što otvoreniji prostor, elegantan, klasičan i prije svega funkcionalan i udoban.

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 1)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 2)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 3)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 4)

 

Čelična konstrukcija na stropu daje industrijski štih, a umjesto prozora su postavljena velika staklena vrata koja omogućavaju ulaz prirodnog svjetla. Visina stropova je 3m što daje na grandioznosti cijelog prostora. Terasa se prostire cijelom duljinom stana te je dizajnerica nastojala osmisliti interijer koji će se povezati s eksterijerom i tako tvoriti jednu cjelinu.

Centralni dio stana čini dnevni boravak u kojem se nalazi neobičan Teckell stol za stolni nogomet, kuhinja i blagovaona. Kuhinja i blagovaona su odvojene staklenim kliznim vratima. U ovom dijelu stana je prisutna igra crno bijelim elementima, a kako bi umirila taj grafički trenutak, Andrea se odlučila za kontrast u obliku komada od punog drveta koji su ostavljeni u svojoj originalnoj boji. Tako je dobila zonu stana koja poziva na opuštanje i druženje.

 

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 5)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 6)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 7)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 8)

 

Iako na prvi pogled djeluju jednostavno, komadi namještaja rađeni po mjeri su se pokazali kao velik izazov. Izrađeni su od tikovine koje se pokazala kao najzahvalniji materijal. U interijeru se također nalaze neki kultni komadi poput Pierre Jeanneret stolica i fotelja, Serge Mouille lustera, zidnih i podnih lampi, ali i drugih dizajn komada poput klub stola, lampe od tikovog drveta i pomoćnog stolića u dnevnom boravku koje potpisuje dizajn dvojac iz Amsterdama Xander Vervoort and Leon van Boxtel. Tu je i stol za objedovanje koji je dizajnirao Rodolfo Dordoni za Molteni&Dada brend, Valcucine kuhinje i Bang&Olufsen suvremeni i retro komadi.

 

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 9)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 10)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 11)

 

Glavna spavaća soba s prostranim ormarom i kupaonom je druga najveća cjelina u stanu. Ovdje je sve decentno i odjeveno u nježne nijanse sive koje inspiriraju miran san. Dječja soba je zamišljena kao prostor ispunjen zanimljivim komadima, ali s dovoljno mjesta za igru. Tako se rodila ideja o sklopivim krevetima koji izlaze iz zida. U trenutku kada su kreveti sklopljeni, nastaje prostor za sjedenje kako bi se soba maksimalno iskoristila.

 

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 12)

 

Terrazzo ploče korištene u kupaonici, kuhinji i vešeraju su uvezene iz inozemstva i dodatno obrađene u radionici. Postavljene su u komadu kako bi izbjegli vidljive spojeve. Samo jedna Terrazzo ploča je teška preko 250 kilograma. Svi umivaonici su ručno rađeni, testirani i isporučeni uz pomoć krana. Dizajnerica kaže da je bilo jako zahtjevno instalirati dva umivaonika rađena u jednom komadu od dva i pol metra, a da se isti ne rasklimaju i puknu te postave u već pripremljen prostor. Kada je obložena drvetom dok je nasuprot njoj polica s Marshall bluetooth zvučnikom za maksimalno uživanje u ovoj skoro pa spa zoni.

 

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 13)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 14)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 15)

 

Iako nije uobičajene praksa za beogradske stanove, jedna prostorija je pretvorena u vešeraj i svi komadi koji se nalaze u njoj izrađeni su prema nacrtu u lokalnim radionicama.

 

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 16)

 

Terasa se prostire cijelom duljinom stana i ukućani mogu uživati u ovoj maloj oazi ispunjenoj biljkama. Kako pogled puca na dorćolske krovove, proljeće i ljeto su idealno vrijeme za uživanje na udobnom vanjskom namještaju u ovom skoro mediteranskom okruženju.

 

Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 17)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 18)
Pronašli smo stan u centru Beograda koji izgleda kao sve o čemu sanjamo (фото 19)
više