Search

Prostoria ima zanimljiv projekt koji nas je zaintrigirao

Prostoria ima zanimljiv projekt koji nas je zaintrigirao

Tekst: BURO.


Image: Art direkcija fotografija: Biro; Fotografije: Marko Mihaljević

Prostoria je pokrenula projekt u sklopu kojeg istražuju korijene hrvatskog dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture. Kao uvod u projekt koji će u cijelosti biti predstavljen u 2021. godini, fotografirali su naslonjač-ležaljku Kontrapunkt u Dvorani Vatroslav Lisinski (1958.-1973.). Naslonjač su projektirali arhitekti Marijan Haberle, Minka Jurković i Tanja Zdvořak. Ovo snimanje Kontrapunkta (dizajn: Neisako) dio je većeg editorijala realiziranog u nekim od glavnih građevina koje su baština modernističke arhitekture u Zagrebu.

Prostoria ima zanimljiv projekt koji nas je zaintrigirao (фото 1)

„Odabarani produkti se formalno ili teksturalno referiraju na ambijente u kojima su fotografirani, nekad naglašavajući svoje podrijetlo, a drugi puta svoju suvremenost.“ – istaknula je ukratko Dora Lončarić iz arhitektonskog studija Biro, art direktora editorijala.

„Iako modernističku arhitekturu i Prostorijine proizvode dijeli više od pola stoljeća, oni prirodno surađuju, nadopunjuju se, govore sličnim jezikom, jednako su beskompromisni. U tim inscenacijama nije riječ niti o povratku u prošlost, niti o dovršavanju zakašnjele budućnosti nego o istraživanju i konvergenciji vrijednosti. Upravo kroz simbiozu naslijeđene modernističke arhitekture i suvremenog dizajna Prostorije kao regionalnog lidera u dizajnu, barem se virtualno ostvaruje sinteza koja je bila zacrtana kao polazište nedovršenog modernističkog projekta“ - kazao je Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više