Search

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu

Urednik: BURO.


Hrvatski dizajn-brend namještaja Prostoria obilježava deset godina svojeg djelovanja izložbom „Prostoria 10” u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Od 25. rujna do 8. listopada ova će izložba prikazati njezin dinamičan i strelovit razvoj kao međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom. Sofe Revolve, Match, Cloud, Up-Lift, stolice Rhomb, Monk, Dobra, fotelje Polygon, Strain i dr. samo su neki komadi namještaja koji već deset godina žive u hrvatskim prostorijama, a iz Zagorja odlaze u sve dijelove svijeta.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 1)

Ulaz na izložbu “Prostoria 10” slobodan je za sve građane koje se poziva i na interakciju s umjetničkom instalacijom Prostoria Net (autor: Numen/ForUse). Ona je postavljena na travnjak ispred Paviljona poput velikog urbanog namještaja za druženje građana, izrađena je u pogonu za obradu metala Prostorije, a simbolizira inovativni duh ovog brenda.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 2)

Prvi puta će se predstaviti i fotografski projekt Revisiting Architecture (art direkcija: Biro arhitekti) kojim se povezuju vrijednosti modernističke arhitekure Zagreba s jezikom dizajna produkata iz Prostorije, a radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija njezinom jeziku dizajna proizvoda. Ovaj slikovni esej slikan je u Poglavarstvu Grada Zagreba, KD Vatroslav Lisinski, Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Kockici i Rumunjskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Prostorijino usmjerenje na inovaciju, ulaganje u znanje i tehnologiju, razvilo je suvremeni hrvatski industrijski dizajn, koji do prije deset godina nije postojao. Postav izložbe dizajnirao je studio Grupa koji surađuje s Prostorijom od samih početaka.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 3)

“Prirodna pripadnost produkata Prostorije u ambijent modernističke arhitekture ukazuje na njihova zajednička vrijednosna izvorišta, iako sami proizvodi Prostorije nisu nužno „modernistički“. Oni nikako ne pripadaju samo zagrebačkoj ili regionalnoj dizajnerskoj sceni, već je domašaj globalni. No, Prostoria nije nastala u vakuumu, nego baštini i dalje razvija vrijednosti sredine iz koje je izrasla.“ – Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 4)
Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 5)

Na izložbi će se predstaviti kompleksan proces razvoja proizvoda zasnovan na pomicanju granica materijala i forme te prinicipima održivosti. Skulpture Esencija (autor: studio Boir) tematiziraju prirodne materijale i majstorske vještine u Prostoriji, dok su instalacije “Umjetnost u tvornici” kiparice Anđele Vilić nastale od ostataka materijala iz proizvodnje koji se definiraju kao „otpad“, a ona im kroz svoj umjetnički koncept ugrađuje novo značenje. Štof by Prostoria predstavlja se svojom kolekcijom dizajnerskih torbi koje će se i moći kupiti u muzejskom dućanu na izložbi, a izrađene su od ostataka tkanina iz proizvodnje.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 6)

“Naša je želja bila svijetu predstaviti arhitektonske dragulje Zagreba koji su pomalo zaboravljeni. Sve ove lokalne vrijednosti objedinili smo u jedinstveni holistički jezik koji će prezentirati snagu lokalnog stvaralaštva hrvatskim građanima, ali i međunarodnoj javnosti.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 7)

Svaki dizajn novog proizvoda potaknuo nas je na inovacije u proizvodnoj metodologiji i ulaganje u novu tehnologiju. Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh vođen stvaranjem novih vrijednosti kontinuirani je proces u Prostoriji, koji je postao naša baština. Nama Prostorija nije posao, već strast prema građenju novih vrijednosti. Ova će izložba predstaviti od čega je Prostoria sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje. Naime, unatrag deset godina smo se razvili od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju - u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu. Par godina od osnutka i redovitih prezentacija na svim ključnim svjetskim sajmovima, proizvodnja je eksplodirala jer je internacionalno tržište prepoznalo kvalitetu naše proizvodnje i dizajn. Koliko važnosti pridajemo autentičnosti i kvaliteti proizvoda, govori činjenica da u istraživanje, razvoj i dizajn ulažemo 10% od svojeg ukupnog godišnjeg prometa.” – ističe Tomislav Knezović, vlasnik Prostorije koji stoji iza njezinog impresivnog razvoja.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 8)

Riječ je o netipičnom biznismenu kojemu je razvoj proizvoda omiljeno radno mjesto. “Zarazu” prema dobrom dizajnu prenijela mu je supruga arhitektica, a nadogradio ju je svojim senzibilitetom prema kvalitetnoj izvedbi. Ova je sinergija dodatno dinamizirana suradnjom s dizajnerima u Prostoriji, a kao svojevrstan pothvat preslikan je na sve suradnike.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 9)

Regionalni predvodnik dizajna u biznisu

Prostoria je nastala bez predvodnika u regionalnoj industriji, da bi s vremenom sama to utjelovila. S druge je strane ušla u životne i poslovne prostore hrvatskih domova, a i šire – trenutno svoj namještaj Prostoria izvozi u preko 60 država i prodaje u preko 1000 premium salona u svijetu.

Prostoria priprema jednu od najimpresivnijih izložbi dizajna u u Meštrovićevom paviljonu (фото 10)

Svojim je pionirskim poslovnim putem na ovim područjima Prostoria ohrabrila i druge hrvatske te regionalne proizvođače namještaja da usvoje dizajn kao premisu svojeg razvoja. Upravo zbog toga proglašena je vodećom tvrtkom iz regije za svoj doprinos širenja kulture dizajna u poslovanju, od strane 58. Međunarodnog sajma namještaja u Beogradu.

Izložba “Prostoria 10” službeno se otvara 24. rujna u 19 sati, dok je za građanstvo otvorena od 25. rujna sve do 08. listopada. Prostoria je omogućila besplatan ulazak na izložbu.

Radno vrijeme izložbe: utorak – petak: 10 – 21; subota – nedjelja: 10 – 18.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više