Search

Prostran zagrebački stan za četveročlanu obitelj

Prostran zagrebački stan za četveročlanu obitelj

Nježni tonovi i moderan interijer

Urednik: A.P.


Image: Darko Mihalić

Prostran obiteljski stan od čak 120 kvadrata novoopremljen je dom mlade zagrebačke četveročlane obitelji. Nastao je spajanjem dvaju manjih stanova i jedan je od posljednjih u nizu projekata s potpisom studija Mirjane Mikulec interijeri.

Klijenti su pred studio postavili niz zahtjeva i želja koje je valjalo uzeti u obzir prilikom osmišljavanja idejnog, a potom i izvedbenog projekta. Jedna od želja bilo je stvaranje rasporeda prostorija koji bi podrazumijevao da dnevni boravak i pripadajuća biblioteka budu namijenjeni samo njima, odnosno intimni dijelovi stana, dok su pak blagovaonica, kuhinja i prostor za druženje s gostima centralne društvene prostorije. Planiranje interijera u određenoj su mjeri otežavali nosivi zidovi. Oni se, spajanjem dvaju nekad zasebnih životnih prostora, nisu nalazili na idealnim pozicijama i diktirali su da se interijer u određenoj mjeri prilagodi, što je osobito vidljivo u blagovaonskom dijelu.

stan

Vlasnica je ljubiteljica svijetlih, neutralnih nijansi, pa je to bila i osnovna misao vodilja prilikom određivanja palete boja koje će vladati prostorom. Kako bi se izbjegla monotonost, bijela, siva i bež boja razbijene su korištenjem plave, koja se proteže u pojedinim komadima namještaja i dekoru čitavog stana.

stan

Posebna je pozornost pridana rasvjeti. Unatoč relativno velikoj površini stana i izvorima prirodne svjetlosti, kvadratura je zahtijevala pomno planiranje rasvjete, osobito u dnevnom boravku koji se prostire na dvadesetak kvadrata. Tako su u prostoru svoje mjesto pronašli ne samo primarni izvori svjetla, već i oni ambijentalni, dekorativni, zaslužni za stvaranje atmosfere. Uz podne i stolne lampe ili pak popularne visilice, kao dekorativno-rasvjetni element u dnevnom boravku, posebno se ističu paneli s dekorativnom mahovinom u kombinaciji s pozadinskom LED rasvjetom.

stan

Isti je recept primijenjen i na ugradbenom ormaru koji zauzima jedan zid u dnevnom boravku i nalazi se podalje od izvora prirodne svjetlosti. LED rasvjeta postavljena je pri vrhu i dnu po mjeri izrađenog elementa kako bi ovaj, relativno taman dio prostorije bio adekvatno osvijetljen.

stan

S obzirom na to da su vlasnici željeli akvarij s ribicama učiniti sastavnim dijelom dnevnog boravka, studio Mirjane Mikulec integrirao ga je u prostor dnevnog boravka, smjestivši ga unutar jednog od zidova. Zid je to koji vizualno dijeli radni prostor od biblioteke i prostora za druženje i zabavu, ali prozirnost fronti akvarija istovremeno ga spaja i čini dijelom cjeline.

stan

Kuhinja se prostire na svega šest četvorna metra, dinamiku i osobnost ovoj prostoriji daje igra dubinom i dužinom fronti, kao i materijalima. Neutralan je kolorit vješto podignut korištenjem svjetlucavih površina i dekora - tako kuhinjski zid krasi mozaik u bakrenim tonovima, baš kao i rasvjetna tijela iznad šanka i detalje.

stan

Vlasničina omiljena boja posebno dolazi do izražaja u blagovaonici, gdje se plava nijansa pojavljuje na stolcima. Odabirom modela stolaca i stola postignuta je zanimljiva igra ispreplitanja metalnim postoljima koja stvara dinamiku prostora. Motiv s tapete koja krasi zid decentno je imitiran i odabirom visilica koje oblikom podsjećaju na maslačak. Cjelokupan prostor rezultat je višemjesečnih radova i planiranja koji nisu tekli uobičajenim tempom, no svakako je ostalo i više nego dovoljno vremena za osmišljavanje svakog centimetra impresivnog interijera, koji mladoj obitelji odnedavno predstavlja topli dom.

stan

stan

stan

stan

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više