Search

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije

Namještaj od ratana apsolutni je hit 2019. godine, idealan je izbor za ljetno preuređenje, a zbog svoje dugotrajnosti bit će odlično, svevremensko ulaganje u vaš životni prostor

Tekst: L.L.


Image: Pinterest

Nostalgičan i kao stvoren za ljeto, pleteni namještaj ove se godine vratio u punom sjaju, odmah osvojio dizajnere interijera i instantno postao hit u uređenju domova. Vežemo ga za neka sretnija i bezbrižnija vremena, bakin dnevni boravak, kuhinju ili terasu, veliku stolicu u kojoj smo ljuljajući se provodili najslađa ljeta, ali i eleganciju te prirodnost koju daje baš svakom prostoru. Bez obzira želite li u svoj prostor unijeti dozu nostalgije ili ga jednostavno začiniti detaljima koji na najbolji način dočaravaju tople, osunčane ljetne dane, namještaj od ratana bit će idealan, kvalitetan i, najvažnije, svevremenski odabir.

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije (фото 1)

Kada govorimo o ratanu kao materijalu, riječ o vrsti drveta nalik bambusu koja se prije samog oblikovanja obrađuje na poseban način te se zatim oblikuje u čvrst, dugotrajan i otporan namještaj. Razlikujemo prirodan i sintetički ratan, a svaki će vam stručnjak reći kako izgled pojedinog komada namještaja napravljenog od ovog materijala ovisi najviše o kvaliteti pletenja. Sintetički ratan povoljniji je za izradu vanjskog namještaja zbog činjenice da usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, ne mijenja oblik i nevjerojatno je izdržljiv. Prirodna varijanta materijala bolja je opcija za unutrašnje uređenje prostora, elegantniji je i stvara topliji ugođaj na zatvorenim mjestima. Ipak, prirodni ratan od kiše i izravnog svjetla sunca možete zaštiti pripadajućim detaljima, a odličan odabir bit će, primjerice, jastuci s također superpopularnim botanical uzorkom.

Ratan je, osim buđenja uspomena, probudio i kreativnost kod dizajnera namještaja diljem svijeta pa su tako londonske dizajnerice Amy Brandhorst i Athina Bluff iz Topology London studia kreirale upečatljivu seriju komada koji u prvi plan stavljaju estetiku, ali i funkcionalnost ratana kao materijala. Tu su još i brojne trgovine te do it yourself uratci koji, smješteni u svakodnevan životni prostor, u isto vrijeme izgledaju nevjerojatno elegantno i praktično. Stolice, fotelje, komode i lusteri u pletenom izdanju idealno će se stopiti sa svakim već postojećim stilom, ovisno o prostoru u kojem ih kombinirate.

Minimalistički uređenim prostorima dat će dozu topline dok će, primjerice, u dnevni boravak u vintage stilu donijeti dozu uvijek obožavanog boho stila. Još jedna i vjerojatno najveća prednost namještaja od ratana jest činjenica da su pleteni komadi namještaja svesvremenski pa će tako ulaganje u nekoliko sitnijih detalja poput podmetača, zdjela, taburea i košara također biti sjajna ideja dok će veći komadi poput visećih košara za sjedenje, stolova i stolica, lustera, pa čak i okvira kreveta biti idealni za terase, vikendice i prostore u kojima najviše vremena provodite upravo ljeti.

 

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije (фото 2)

 

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije (фото 3)

 

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije (фото 4)

 

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije (фото 5)

 

Ratan trend: Veliki povratak pletenog namještaja s dozom nostalgije (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više