Traži

Razgledajte genijalno uređen high tech stan mladog para u Zagrebu

Razgledajte genijalno uređen high tech stan mladog para u Zagrebu

Dinamičan život vlasnika i ljubav prema dizajnu glavne su odlike ovog modernog doma


Fotografija: Tomislav Može

Stan M26 prije svega odiše lifestyelom mladog IT para koji ima dinamičan život i gaji ljubav prema dizajnu no, sve to zadovoljiti i postići sklad u tada 3-sobnom stanu od 68m2 nije bilo lako. Odluka je pala na loftovski koncept sa što više open spacea i čistoće prostora, kako bi svojom multifunkcionalnošću mogao podržati dinamiku života investitora. Za ideju ovog stana u Zagrebu zaslužna je arhitektica Iva Pauzar (STUDIOPI) u suradnji s Perom Vukovićem (ARHIV). Kako bi se postigla atmosfera lofta, dnevni boravak je povećan rušenjem svih zidova, osim onog koji odvaja spavaću sobu, a koji je ujedno i nosivi zid. Stan je u procesu nastajanja postao tako slikarsko platno na koje se nanijelo nekoliko slojeva stilova i nivoa korištenja.

Čiste linije, igre geometrije i kompozicije s integriranim high tech smart home komponentama upravljanim umjetnom inteligencijom pridonijele su tome da je vlasnicima, korisnicima sve prilagođeno putem aplikacija i voice assistanta. S obzirom na to da je trebalo što više prostora otvoriti, pojedine stvari su se promišljeno morale zadovoljiti, tipa kako napraviti više prostora u spavaćoj sobi. Većina namještaja je tako custom made i dizajniran je od strane arhitektice, a svaki detalj je prije izvedbe bio dobro razrađen. Tako je klasična garderoba postala ormar na elektro-motor koji se otvara i zatvara po potrebi. 

Kompletna rasvjeta, ozvuka, grijanje i hlađenje, kao i održavanje i čišćenje stana je automatizirano i easy to use. Ideja je da sve funkcionalne prostorije za usluživanje korisnika budu spremljene u svoj kubus. Ormar je tako kompletno iz ogledala da se smanji njegova prisutnost, a svojevrsno gospodarstvo lampion u stanu izrađen od translucentnih panela, u kojemu je "mozak" cijelog stana. Sav high tech je pripitomljen klasičnim elementima i materijalima kao što su mramor, kamen, čelik, orah i beton u svega 3 boje u različitim nijansama. 

Kako ističu arhitekti, bitno je bilo stvoriti ugodnu i ambijentalnu atmosferu za bilo koju prigodu, bilo to druženje, gledanje filma ili samo ugodan razgovor. Cijelu kompoziciju popunjavaju i akcentni dizajnerski predmeti iz cijeloga svijeta, od kojih su neke vlasnici skupljali na svojim putovanjima te umjetnička djela, kao što je slika i litografije mladog umjetnika Nikice Jurkovića. U linearne tonove stana živost su unijele i biljke hrvatskog studia BOTANIKE, a kako izgleda ovaj odličan projekt modernog stana provjerite u sklopu članka. 

 

više