Search

Riječanin Martin Grubić svojim dizajnerskim svjetiljkama oprema boutique hotele

Riječanin Martin Grubić svojim dizajnerskim svjetiljkama oprema boutique hotele

Luminis Lamps


U industrijskoj zgradi s početka prošlog stoljeća, nedaleko poznatoga starog industrijskoga kompleksa Hartera, na riječkom Školjiću, nalazi se radionica pedesetogodišnjeg Riječanina Martina Grubića. Električar po struci, Martin je dio svog radnoga vijeka proveo radeći na brodovima i u škverovima, a danas dizajnira svjetiljke Luminis Lamps koje krase hotele, restorane i poslovne prostore u zemlji i inozemstvu. "Prije dvadeset godina sam stjecajem okolnosti otvorio trgovinu rasvjetnim tijelima i to me počelo sve više zanimati, shvatio sam da imam senzibilitet za oblikovanje", priča nam Martin dok prolazimo među metalnim elementima koji tek trebaju postati neke nove svjetiljke. U salonu među mnoštvom drugih primjeraka, ponosno pokazuje one koji su njegovih ruku djelo, elegantne, minimalističke svjetiljke koje se posve diskretno uklapaju u prostor koji osvjetljavaju, što vidimo na fotografijama dok nam pokazuje svoj katalog.

Riječanin Martin Grubić svojim dizajnerskim svjetiljkama oprema boutique hotele (фото 1)

"Moje se lampe trenutno mogu vidjeti u restoranu luksuznog boutique hotela Bevanda u Opatiji, hotelu Materada i hostelu Papalina u Poreču, restoranima Conca d'oro u Rijeci i Bezdan 21 u Grudama", govori Martin ističući kako je svjetiljke isporučio i u Austriju, Rusiju, BiH i Srbiju. Na posljednjoj je Ambijenti osvojio čak dvije nagrade za najbolji dizajn proizvoda - nagradu novinara unutar Dizajn zone za svjetiljke Copper te nagradu Dizajn plus za Twenty-five suspension set rasvjetnih tijela. Trenutno radi na desetak projekata o kojima još ne može puno govoriti, a surađuje s poznatim riječkim arhitektima. Napominje kako voli surađivati s arhitektima i dizajnerima interijera kada na temelju njihovih zamisli može davati svoje prijedloge i prilagođavati rješenja igrajući se s bojama, oblicima i bojama svjetla. Voli jednostavne forme, industrijski stil, a inspiraciju često pronalazi u starim katalozima iz pedesetih i šezdesetih godina.

Martin Grubić

Zanimljivo je kako rasvjetna tijela nastaju u suradnji s lokalnim riječkim majstorima, obrtnicima koji su također svoj zanat stjecali zahvaljujući riječkoj industriji. Svjetiljke se uglavnom rade ručno, uz pomoć alata poput tokarskoga stroja, sve je ručni rad i kreira se po mjeri u smislu dimenzija i boja. Sjenila za svjetiljke izvlače se na starim strojevima kovinotiskanjem, ističe Martin i objašnjava da od sirovina najčešće koristi aluminij, pocinčano željezo ili Corten, a sve češće i bakar te mesing kao materijale koji su opet u modi. Kod samog svjetla Martin koristi najnoviju LED tehnologiju, a ono varira prema boji i kutu svjetla. Iako su svjetiljke potpuno minimalističke forme, vrlo je važan odnos dimenzija, promjera i dužine svjetiljki, koji ih čini jedinstvenima, tvrdi Martin i dodaje kako se njegove svjetiljke mogu smjestiti negdje između dekorativne i arhitektonske rasvjete pa su primjerene gotovo svim vrstama interijera, a zbog svoje neutralne forme mogu se uklopiti i one moderne i u klasične. Kako izgledaju Luminis Lamps donosimo vam u nastavku... 

Riječanin Martin Grubić svojim dizajnerskim svjetiljkama oprema boutique hotele (фото 2)

Riječanin Martin Grubić svojim dizajnerskim svjetiljkama oprema boutique hotele (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više