Search

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji

Tekst: Tina Kovačiček


Proizvođač električnih hiperautomobila i pogonskih sustava za električne automobile, Rimac Automobili danas je predstavio projekt svog novog tehnološki naprednog sjedišta, koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej. I svijet je ponovno ostao - postao oduševljen. Naprednošću, vizijom, idejom i željom da takav genijalan projekt Rimac postavi u Svetoj Nedjelji. Bit će to novo sjedište poduzeća, kapaciteta za 2.500 zaposlenih. Impresivni Kampus dizajnirala je arhitektonska tvrtka 3LHD, a trebao bi biti završen do 2023. i potpuno neutralan za okoliš. Osmišljen je s jednim ciljem - stvoriti najbolje moguće radno okruženje za zaposlenike poduzeća.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 1)
Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 2)

Kako su najavili iz tvrtke, kompleks s dvije odvojene zgrade za istraživanje i razvoj te za proizvodnju bit će smješten u prirodnom okruženju i sadržavati mnoge inovativne elemente, uključujući organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, pogon za testiranje i proizvodnju baterija, liniju za proizvodnju hiperautomobila, sobe za nadzor i praćenje velike količine podataka, prostore za opuštanje zaposlenika, pa čak i domaće životinje.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 3)

"Prije samo 10 godina Rimac Automobili bili su jedan čovjek u garaži. Od tada smo narasli na oko 1.000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom" rekao je Rimac ovim povodom.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 4)

Sukladno svom statusu strateškog partnera velikim tvrtkama kao što su Hyundai, Kia i Porsche, Rimac će sada okupljati sve svoje zaposlenike i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji. Upečatljivi kompleks s potpisom ureda 3LHD bit će baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 5)

Nova lokacija, utemeljena na ideji stvaranja najboljeg mogućeg radnog okruženja za zaposlenike iz cijelog svijeta, nalazi se samo nekoliko kilometara od trenutnog sjedišta Rimac Automobila i to na zemljištu od 200.000 m² dok će izgrađena površina doseći oko 100.000 m². Mate Rimac je želio da novo sjedište njegove tvrtke utjelovljuje ne samo karakter brenda, već i karakter zaposlenika. Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodanim elementima zabave. Istodobno, sukladno statusu tvrtke kao tehnološkog predvodnika, bit će moderni, osvijetljeni i nadahnuti prirodnim okruženjem. Za razliku od većine lokacije u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika je poželjna i dobrodošla.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 6)

"S brzim rastom su dolazili i problemi s prostorom koje smo „krpali“ s mnogobrojnim improvizacijama pa smo tako završili u preko 10 zgrada u 6 gradova u Hrvatskoj. Radno okruženje i suradnja između timova nam je od iznimne važnosti pa smo stoga odlučili napraviti veliki korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus. Želja nam je stvoriti prostor koji najbolje odražava naš brend i naše ambicije, u suradnji s vodećim svjetskim arhitektima kako bismo izgradili kampus koji se uklapa u prirodne ljepote Hrvatske, a istovremeno objedinjuje svaki aspekt Rimac Automobila. Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i široj javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila. Kampus će sadržavati i poneke neočekivane elemente poput skloništa za životinje, frizera, veterinarsku ambulantu i uzgoj vlastite hrane, ali mi nismo nikad bili konvencionalni pa i Kampus reflektira naš pristup koji je drugačiji od većine. Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila." ispričao je Rimac.

3LHD već su dizajnirali niz značajnih hrvatskih i međunarodnih projekata, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou. Koristeći svoje bogato iskustvo u stvaranju spektakularnih zgrada i kompleksa, često integrirajući prostore s prirodom, arhitekti su inspiraciju za oblikovanje kampusa crpili iz više izvora, uključujući oblik i kretanje Rimčevog hiperautomobila - C_Two, kao i samu brzinu.

Tako se dizajn glavne zgrade fokusira na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Primjerice, zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta, dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 7)

Naravno, u skladu s fokusom brenda na upečatljiv dizajn, inovacije i održivost, novi će kompleks sadržavati puno pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su „urbana močvara" i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

S obzirom na predanost i strast branda prema automobilskim projektima, lokacija će imati i mnoge sadržaje koji će posjetiteljima omogućiti da urone u potpuno iskustvo uzbudljivih automobila i Rimac Automobila. Između ostaloga, kupci će moći u posebnoj konfiguracijskoj sobi pregledati i izabrati specifikaciju svog Rimac automobila, a bit će tu i muzej i bar. U sklopu obilaska lokacije, posjetitelji će imati priliku i za obilazak proizvodnje. S obzirom na opseg rada Rimca za druge automobilske kompanije, predviđeno je i nekoliko soba za projekte kupaca koji će biti dostupni samo za zaposlenike koji rade na određenom projektu.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 8)

Jedna od ključnih vrijednosti Rimca je dobrobit i edukacija zaposlenika. Zbog toga su planirani igraonica, teretana i sportski centar, restoran, pa čak i vrtić uz kojeg je i livada s domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju.

S obzirom na brzi rast kompanije, lokacija je projektirana tako da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa sa svojim prirodnim okruženjem.

Rimac je ponovno oduševio - danas je predstavljen megaprojekt kampusa u Svetoj Nedjelji (фото 9)

Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti preko 2500 zaposlenika, što premašuje sadašnji broj zaposlenih za više od 100%. Stoga je lokacija podijeljena na dva različita područja. Prva je zgrada sjedišta kompanije, gdje će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, kao i uredi Greypa, tvrtke za proizvodnju električnih bicikala, koju je također osnovao Mate Rimac.

Tu će zgradu s proizvodnim pogonom povezivati veliki ostakljeni restoran suptilno ugrađen u krajolik s pogledom na obje strane kampusa. Na jednom kraju bit će maloprodajni prostor i vrtić. S druge strane će biti recepcija i muzej. Nasuprot njima bit će proizvodna i testna postrojenja, koja obuhvaćaju dizajn i izradu prototipova. Straga će se nalaziti ulaz u srce lokacije, proizvodni pogon sa strojnom obradom, proizvodnjom kompozita, lakirnicom, proizvodnjom baterija i dijelova elektropogona, sklapanjem vozila i laboratorijem za kontrolu kvalitete.

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više