Search

Romantičan ženski stan

Romantičan ženski stan

Mirjana Mikulec u stanu dizajnerice Hande Koksal


Image: InDizajn

Ekipa InDizajna nedavno je posjetila najveći turski grad u potrazi za interesantnim interijerima. Jedna od postaja na tom putovanju bio je dom ugledne arhitektice Hande Koksal

U srcu grada na Bosporu smješten je stan arhitektice Hande Koksal. Svoj istanbulski dom pokazala je našoj ekipi. Nalazi se u prizemlju stare zgrade i prostire se na 150 četvornih metara. Bio je to stan njenog djeda koji su prije pet godina ona i suprug preuredili iz temelja. Stan je sada puno otvoreniji i nema nepotrebnih praznina koje su stvarali zidovi: "Srušili smo ih, to valjda svi arhitekti prvo naprave, sruše zidove i raščiste prostor," kroz smijeh govori Hande. "Stan smo zatim uredili prema vlastitim željama."

Stan

Stan

Nakon zidova uslijedilo je osmišljavanje dnevnog boravka. Dominantna je to prostorija koja zauzima više od trećine površine stana. U jednom se dijelu nalazi njen radni kutak, a u drugom je blagovaonica. Usmjerena je prema kuhinji od koje je dijeli zid s otvorom kako se ne bi prekidala interakcija u prostoru. Kuhinja naginje industrijskom stilu s pregršt otvorenih elemenata, šipki za vješanje kroz koje su provučene svjetiljke, a služe ujedno za vješanje posuđa. Upravo je kuhinja dio stana na koji je najponosnija.

stan

stan

"Dosta sam koristila vlastiti dizajn. Htjela sam da bijela boja bude osnova na podu i zidovima i da dodaci ispunjavaju bjelinu kao prazno platno i da se tu nađu svi trenuci koje smo proživjeli", ističe mlada arhitektica.

To joj je i pošlo za rukom. Stvorila je udoban i lijepo uređen životni prostor. Dugo je prikupljala rasvjetna tijela koja su oplemenila prostor i stvorila udobnu atmosferu, a najdraži joj je luster iznad blagovaonskog stola. Izradila ga je njena majka. Doprinos ukupnom izgledu dali su i pojedini komadi namještaja. Neke je pronašla na sajmovima, neki su kultni dizajnerski komadi, a treće je sama osmislila.

stan

Na primjer, stol za blagovanje, naslonjače, stolić u dnevnom boravku, stoliće za kavu... Mislim da ti ključni dijelovi daju jednostavnost i ljepotu stanu. Ono što je, kaže, u svakom trenu imala na umu jest starost stana. S jedne je strane to bila otežavajuća okolnost, no s druge su je uz stan vezala sjećanja na djeda i lijepi trenuci koje je ondje provela. "Htjela sam da se to osjeti preko materijala. Ne volim jako sterilna i svijetla mjesta. Zato pokušavam spojiti staro i novo na suvremen način" -  nastavlja Hande.

stan

Upravo zato dolazi do izražaja raznolikost detalja i komada namještaja – ona stilska, ali i vremenska. Dodaje da još uvijek obogaćuju stan detaljima koji im se svide. Posljednji komad u stanu starinska je peć, a isključivo služi kao dekoracija. "Svi predmeti, predmeti koje kupimo na putovanjima, predmeti iz antikvarnica, djela suvremenog kipara, grafički dizajn japanskog umjetnika na zidu... Pokušavamo sve što volimo spojiti i uklopiti u bijelu osnovu stana. Mislim da tako da još ljepše odražava naš život", zaključuje arhitektica.

A opraštajući se s njom, opraštali smo se i od Istanbula – do neke druge prilike.

stan

stan

stan

stan

stan

stan

stan

stan

Web: www.indizajn.rtl.hr

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više