Search

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu

Odličan projekt prenamjene starih i zapuštenih objekata

BURO.


Image: Ivan Dorotić

Knjižnica je nagrađena s dvije važne nagrade; 'Bernardo Bernardi' UHA-e za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te "Vladimir Nazor" godišnja nagrada Ministarstva Kulture za najbolje umjetničko ostvarenje u Hrvatskoj za 2013. godinu na području arhitekture i urbanizma.

Gradska knjižnica u Labinu nalazi se u nadzemnim tvorničkim prostorima Pijacala, nekadašnjeg ugljenokopa u Labinu. Rudnik i rudarska industrija u Labinu su ugašeni krajem osamdesetih godina, ali su tamošnje tvorničke zgrade zaštićene kao vrijedni primjerci industrijskog nasljeđa. Ova ideja prenamjene starih i napuštenih objekata, u nešto novo, kulturno i reprezentativno prati uspješne europske i svjetske primjere. Osim knjižnice, čitava zona Pijacala podrazumijeva i preuređenje ostalih građevina na lokaciji, u sljedećim fazama.

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 1)

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 2)

Osnovna koncepcija uređenja interijera knjižnice zasniva se na ideji zadržavanja nekadašnjeg karaktera i ambijenata zgrade. Kroz cijeli interijer prisutni su i vidljivi dijelovi stare strukture i materijala.

Velika Mramorna dvorana, prostor današnje knjižnice, lokacija je na kojoj su se nekada primale plaće i dizali štrajkovi, a novim se projektom nastoji afirmirati njezina prostranost, osvijetljenost i reprezentativnost. Koloristička odluka u izvedbi novog prostora respektira okruženje pa se odabirom isključivo svijetlih i bijelih polica, zidova, namještaja, opreme i poda naglašava mramor sačuvan na zidovima, materijal po kojem je dvorana dobila prvotno ime.

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 3)

Kao kolorističko-ambijentalni kontrapunkt svijetlom, bijelom i monumentalnom prostoru same knjižnice projektiran je crni i taman pretprostor, koji poprima karakter ulaznog hala i veže se na prateće prostorije, internet centar, stubište i dvoranu za predavanja. Ovaj kontrastni prostor bojom i atmosferom aludira na rudarsku industriju, ističući zonu koja je nekoć bila namijenjena isključivo rudarima.

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 4)

Na centralnom prolazu kojim se ulazilo u Kupatilo smješta se prostorija 'Memorija rudara', malena soba odvojena gustom gumenom zavjesom, u kojoj se na vodenom zaslonu projicira video s arhivskim snimka iz podzemnih života labinskih rudara.

Zelene neugledne kupaonske keramičke pločice, kojima su bili obloženi zidovi nekadašnjeg rudarskog kupatila, zadržavaju se u formama koje stvaraju vizualno upečatljiv ornament na crnim zidovima, diskretno podsjećajući na nekadašnju namjenu kuće.

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 5)

Nakon netom završene i za javnost otvorene knjižnice, sljedeća faza projekta, koja bi trebala krenuti u daljnju razradu je Multimedijalna dvorana čija je lokacija već spomenuto bivše Kupatilo rudara, prostor zavidnih dimenzija, koji se naslanja crnu zonu halla i pratećih prostorija.

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 6)

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 7)

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 8)

Rudnik u Labinu pretvoren u genijalnu gradsku knjižnicu (фото 9)

Autorski timDamir Gamulin Gamba, Margita Grubiša, Igor Presečan, Ivana Žalac
Autori natječajnog radaDamir Gamulin Gamba, Margita Grubiša, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj, Igor Presečan, Ivana Žalac

Related articles

Buro 24/7 Selection

više