Search

Sanjivi staklenik koji lebdi nad površinom zemlje najljepše je arhitektonsko ostvarenje koje smo vidjeli u posljednje vrijeme

Sanjivi staklenik koji lebdi nad površinom zemlje najljepše je arhitektonsko ostvarenje koje smo vidjeli u posljednje vrijeme

Cijela je iluzija još uvjerljivija kada je osvijetljen iznutra...

Tekst: M.M.


Image: Max Núñez Arquitectos

Smješten u gradiću Pirqueu, nedaleko od glavnog čileanskog grada Sanitiaga, sanjivi staklenik s potpisom studija Max Núñez Arquitectos jedno je od najljepših arhitektonskih ostvarenja koje smo vidjeli u posljednje vrijeme.

Staklenik kao arhitektonska forma odigrao je nevjerojatno veliku ulogu i u razvoju znanosti, kao i u umjetnosti: u staklenicima se uzgajalo medicinsko bilje koje je tako preživljavalo nepovoljne vremenske uvjete, služili su (i služe) za brojna znanstvena istraživanja, a naposljetku, zaslužni su i za kultivaciju bilja na industrijskoj razini što je omogućilo dramatičan porast populacije.

Sanjivi staklenik koji lebdi nad površinom zemlje najljepše je arhitektonsko ostvarenje koje smo vidjeli u posljednje vrijeme (фото 1)

Danas je, pak, njihova uloga uglavnom estetske prirode, a Núñezov projekt tu ulogu ispunjava na najbolji mogući način. Radi se o nevelikoj strukturi dimenzija 11,4 x 11,4 metara podignutoj na podest kako bi se stvorila iluzija plutajuće staklene kutije. Ova očaravajuća iluzija još je uvjerljivija kada je staklenik osvijetljen iznutra što strukturi dodaje na mističnosti, pogotovo kada se noću cijeli prizor reflektira u bazenu u neposrednoj blizini.

Sanjivi staklenik koji lebdi nad površinom zemlje najljepše je arhitektonsko ostvarenje koje smo vidjeli u posljednje vrijeme (фото 2)

Stakleni bočni zidovi oslanjanju se na arhitektonsko nasljeđe modernizma, no umjesto klasičnog krova, Núñez je svom stakleniku nadjenuo bačvasti svod, izrađen u cijelosti od staklene opeke. Najviša visina staklenika jest 6,3 metra, sasvim dovoljno da i najveće tropske biljke rastegnu svoje listove, dok stakleni blokovi difundiraju direktno sunčevo svjetlo, održavajući tako temperaturu u stakleniku. Vanjski bojler povezan je sa setom računalno kontroliranih ventila uz pomoć kojih se u konstrukciju uvodi toplina kako bi se stvorili pravi tropski uvjeti, dok je vani, kao pravi kontrast, polu-sušna čileanska klima.

Leave a comment

više