Search

Savršen ženski stan s potpisom Mije Kovačić

Savršen ženski stan s potpisom Mije Kovačić

Šarmantno romantično skrovište

Urednik: A.P.


Image: Storybook

Kolumnistica magazina Storybook u novom je broju predstavila interijer koji je njezinih ruku djelo

Prezentirati tuđa arhitektonska i dizajnerska djela doista je teško jer imaš odgovornost vjerno ih prikazati na fotografijama i tekstom opisati onakvima kakva jesu. I tako već više od pet godina. Radeći prilog za ovaj broj, imala sam posebnu tremu jer prikazujem interijer koji je mojih ruku djelo. Šezdesetak kvadrata romantičnog, toplog, "ženskog" interijera, koji je rađen točno po željama vlasnice koja voli mješavinu patine, vintagea, romantike i fragmenata industrije. Zbog male kvadrature bilo je potrebno sve raditi po mjeri, na milimetar. Sam prostor modificiran je rušenjem dvaju zidova kako bi se otvorio kružnoj cirkulaciji i vizualno se povećao. Hodnik je pritom spojen s ostatkom stana, tako da nema klasičnog labirinta od zidova i bespotrebnih pregrada.

mia kovačić interijer

Jedina vizualna pregrada je stup koji dijeli hodnik od dnevnog boravka, a koji čini cjelinu s kuhinjom. Jedan dio stupa je ugrađeni ormar sa zrcalom tako da je prostor potpuno iskorišten za pohranu stvari i odjeće. Suprotna strana stupa "obučena" je u pravu pečenu bijelu ciglu, koja se pojavljuje i u spavaćoj sobi, samo je u sivom tonalitetu, dok je ona na stupu snježno bijela. Na strani zrcala spuštene su žarulje koje se u malo drukčijem rasporedu pojavljuju i u kuhinji. Trebalo je tu silnu elektriku, radnog naziva "pauk", spojiti; kompliciran posao koji se činio jednostavnim zahvaljujući vrijednim rukama majstora od zanata, gospodina Taleta.

mia kovačić interijer

Prostor odiše bjelinom koja je gotovo nepromijenjena tijekom cijelog dana, što omogućuje prirodna rasvjeta, s obzirom na to da je stan okrenut i prema južnoj i prema zapadnoj strani. Drvenarija je rađena tako da uz estetsku ima i funkcionalnu komponentu – patina koja nastaje sve duljim korištenjem, svaka mrlja ili pukotina postaje dio šarma, te je nije nužno održavati kao kod bijelih ploha visokog sjaja. Ovdje je zaista svaka pukotina dobrodošla. Napokon se ispunila i želja vlasnice – imati malu biblioteku s ljestvama da se mogu smjestiti sve knjige. Vrijedne ruke gospodina Dekanića i njegove stolarije izradile su apsolutno svaki drveni detalj u prostoru, a posebno sam ponosna na to kako smo istu tematiku proveli u svakom kutku stana, tako da su kupaonica, spavaća i dnevna soba, kuhinja i garderoba zapravo jedna cjelina.

mia kovačić interijer

Stan je rađen tako da vlasnica nije rob prostora te u svakom trenutku on izgleda uredno i svaki detalj na svom je mjestu, čak i kada to zaista nije tako. Uvelike u toj slici pomažu daske parketa izbijeljenog hrasta koji će se, i kada nastanu mehanička oštećenja, savršeno uklopiti u prostor koji podržava patinasti izgled. Kako je kuhinja mala, gradnja otoka bilo je idealno rješenje za vizualno povećanje prostora. Oduvijek je u stanu bila mala ostava koja je zadržana i služi za pohranu stvari koje ne želimo u vidnom polju, a time ujedno rasterećujemo i kuhinju.

mia kovačić interijer

Osim savršeno izrađene stolarije, stanom dominiraju ugodna bijela sofa s pratećim tabureom, koji služi i umjesto stola, bijeli jastuci koje je dekorater Stjepan Kovačić izradio za sjedenje na podu, jer trenutačno nije predviđeno klasično sjedenje i jedenje. U tu svrhu služi otok u kuhinji. Gospodin Stjepan omogućio je i sjedenje u prozoru iznad drvenom maskom skrivenog radijatora, koji se spaja na biblioteku te se ta linija ne prekida, pa vizualno izdužuje zapadnu stranu stana. To je idealno mjesto za ispijanje kave i doručak, uz divan pogled na vrt i ružu koja raste oko posebno dizajniranih rešetki-kutija za prozore.

mia kovačić interijer

Stan ima i nešto što bi većina žena poželjela, a to je garderoba koja je zauzela cijelu sobu. Dizajnirana je tako pregledno da se može u miru razmisliti o odjevnoj kombinaciji za taj dan. Ormari, naime, nemaju prednju stranu, već su svojevrsni štenderi koji se prekrivaju bijelom tkaninom koja štiti obješenu robu od znatiželjnih pogleda, ali ujedno i sili vlasnicu na to da sve bude uredno te da se vizualno uklapa u dio stana. Ima prostor i za odjeću i za obuću, a ormar za obuću proteže se i uz ulazni dio, tako da je prostor potpuno iskorišten. Površinom najmanji dio ovog interijera, naravno, osim ostave, jest kupaonica u kojoj je zadržan vintage look, pa je posebno naručena linija WC-a i vodokotlića, koji je montiran visoko na zidu. Bojler je skriven u prozračnoj drvenariji koja služi i kao stalak za cvijeće. Umivaonik je kutni, a tuš-kabina je, kada se ne koristi, otvorena, pa postaje dio stana te stvara više mjesta nego da je stavljena klasična varijanta tuša.

mia kovačić interijer

Pločice su posebno spuštene tako da staklo savršeno prianja uz njih, a voda ne izlazi van. Pod kupaonice tematski se nastavlja na parket i samo se na dodir razaznaje da su to zapravo keramičke pločice. S obzirom na to da je kupaonica malena, stol za uljepšavanje smješten je u spavaću sobu, pa se sve savršeno uklopilo uz željezni krevet, ciglu i drvenu komodu. Posebna pažnja pri uređenju usmjerena je na cvjetne detalje.

mia kovačić interijer

Kreativni um Goge Kičin iz cvjećarsko-aranžerske radionice "La-Marco" zaslužan je za sve cvjetne detalje, drvca, breze, posebno izrađen vijenac na krevetu. Takvi detalji upotpunjuju dizajn, daju mekoću i životnost prostoru, prekrasni su za vidjeti i općenito "podižu" prostor. Suprotnost cvijeću je metalna ploča s imenom jedne ulice, metri i metri kablova i žarulja koji kontriraju ovoj bjelini i mekoći, te prozirni Starckovi stolci ispod kuhinjskog otoka. Stan je ispao točno onako kako je vlasnica poželjela. Imala sam odriješene ruke pa sam joj mogla sugerirati sve bitnije aspekte. Najveći mi je kompliment bio kada mi je rekla da je stan toliko udobno napravljen i izdizajniran da sada svi koji dođu ne žele otići. To je najveća nagrada! To je ona komponenta koja dijeli puki interijer od stvarnog doma.

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

mia kovačić interijer

Potražite više tema na : http://www.story.hr/storybook

Related articles

Buro 24/7 Selection

više