Search

Saznajte što se krije u Sobi tajni

Saznajte što se krije u Sobi tajni

Zanimljiv projekt sobe u hotelu pokraj Samobora


Image: Ivan Dorotić

Fantastična i pomalo nadrealna ideja za uređenje hotelske sobe u zanimljivom hotelu Priča pokraj Samobora

U malom mjestu kraj Samobora, Rakovom Potoku, u sklopu ugostiteljske ponude obitelji Franja izrastao je bajkovit park nazvan "Park želja". Zamišljen je kao mjesto za događanja na otvorenom, a sadržajno se može opisati i kao tematski park skulptura. Osmislile su ga arhitektice Ivane Žalac i Margite Grubiša iz studija Skroz koje su svojedobno osvojile nagradu "Vladimir Nazor" za najbolje arhitektonsko ostvarenje – Gradsku knjižnicu Labin. 

U blizini ovog parka nalazi se i maleni Hotel Priča koji definitivno nosi jedinstvenu dizajnersku priču. Čini ga šest potpuno različitih soba i ambijenata, a mi vam danas predstavljamo jednu od njih čiji interijer također potpisuju Ivana Žalac i Jelena Miljanović iz studija Skroz.

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 1)

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 2)

Hotelska soba je prostor u kojem turist provede svega nekoliko dana te najčešće ne ponavlja boravak ili to čini vrlo rijetko, stoga je moguće uređenju interijera pristupiti scenografski stvarajući dramatičan i nadrealan prostor. Soba Tajni / Tajna soba jedna je od soba Hotela Priča koji se nalazi u Rakovom Potoku.

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 3)

Jedini unificirani element hotela je centralni hodnik koji preuzima ulogu naratora i uvodi posjetitelja u različite svjetove. Priča Sobe Tajni započinje oznakom na ulaznim vratima u sobu s ilustracijom stilizirane Neckerove kocke. Ulaskom gosta dočekuje istovremeno potpuno ispunjen i potpuno prazan prostor. Ispunjen jakim grafizmom crno-bijelih šahovskih polja na podu stropu i zidovima, što potencira dezorijentiranost i začuđenost gosta, a prazan jer posjetitelj u unajmljenoj sobi ne nalazi niti jedan komad opreme.

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 4)

Igra započinje uočavanjem ključeva sa znakovima koji su praćeni identičnim oznakama na zidovima. Svaki ključ otvara pojedini element: prozor, grijanje, radni stol i stolica, televizija, garderoba, ogledalo, police, hlađenje i konačno krevet. Slijedeći oznake gost pomalo formira prostor koji je u konačnici potpuno opremljena i uređena hotelska soba.

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 5)

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 6)

Soba Tajni preispituje obrazac hotelskog smještaja te percepciju uloge gosta. Uobičajeno, hotel predstavlja hedonistički raj podređen pasivnom gostu, ali Soba Tajni postavlja izazov i očekuje interakciju kako bi naizgled "ni iz čega" dobio željeni prostor. Soba ostavlja intenzivni učinak, vizualni kao geometrijska apstrakcija-iluzija te doživljajni kao da je riječ o skrivenoj zagonetki iz Zemlje čudesa.

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 7)

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 8)

Saznajte što se krije u Sobi tajni (фото 9)

Cijeli tekst pogledajte na Vizkultura.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

više