Search

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi

Projekt arhitektonskog dvojca: Ela Nešić + Danilo Nedeljković


Image: Relja Ivanić

Predmet intervencije na postojećem objektu koji se nalazi na donjem Dorćolu u Beogradu, bila je nadogradnja kojom su formirana dva dupleksa - penthausa ukupne površine 250 m2 nad postojećim objektom. I dok je ulična fasada objekta koji je bio predmet nadogradnje izgrađena u duhu akademizma, novoizgrađeni volumen se oblikovno i materijalizacijski diferencirao u odnosu na postojeći dio i riješen je kroz autorski izraz arhitektonskog dvojca, Ele Nešić i Danila Nedeljkovića, u modernom duhu i uz upotrebu jednako tako modernih materijala. 

"Staklena opna ulične fasade novog dijela, ima uporište u funkcionalnim razlozima - odnosno uvođenju prirodne svjetlosti u projektirane prostore, jer je objekt zbog izražene sjeverne orijentacije, izdužene forme na parceli i slijepih bočnih zidova, uobičajenih za kompaktni gradski blok, limitiran po pitanju prodora prirodnog svjetla.

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 1)

Uvođenjem staklene zidne zavjese na uličnu fasadu postignut je i princip brisanja granica interijera i eksterijera, kao i utisak dematerijalizacije i lakoće nadzidanih etaža i naposljetku, ostvaren prostor koji djeluje mnogo svjetlije i optimističnije u odnosu na donje klasično građene etaže." objašnjavaju arhitekti. Dodaju i kako su akcenti na fasadi u žutom bojenom staklu uvedeni radi oživljavanja staklene površine novog volumena, ali i praćenja pojedinih elemenata stare fasade. Reflektiranje uličnog zelenila na novoj fasadi stvara i različite vizualne efekte, koji se mijenjaju ovisno od dobu godine i vremenskim prilikama.

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 2)

Ističu i kako dodatnu kvalitetu prostoru pružaju i vertikalni prodori svjetla ostvareni kroz krovne prozore, koje preko staklenog sloja gornjeg nivoa dopire i do donjeg i vizualno povećavaju volumen prostora. Inače, interijer prostora je zamišljen kao multinamjenski, koji trenutno ima poslovnu namjenu, ali ima takvu organizaciju da bi se lako mogao transformirati u klasični stambeni prostor. Donji nivoi dupleksa su tekući prostori, a u dnu svakog od njih je smještena kao koloritno prostorni akcenat "plava kapsula" sa servisnim funkcijama. Gornji nivoi su organizirani kao intimniji prostor, s više soba koje su preko hodnika povezane s prostranom uličnom terasom. Kako izgleda ovaj odličan projekt o kojem pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi provjerite u nastavku... 

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 3)

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 4)

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 5)

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 6)

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 7)

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 8)

Sjajna nadogradnja jedne zgrade u Beogradu o kojoj pišu svi cijenjeni mediji posvećeni arhitekturi (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više