Search

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više!

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više!

Tekst: BURO.


Zapravo riječ je više o maloj zgradi, možda pomalo i muzeju suvremene arhitekture, zaista ova građevina može ponijeti više titula. Bez sumnje ona plijeni pažnju i poziva na proučavanje i obavezno pitanje: „o čemu se ovdje uopće radi“? Upravo je to bila i ideja arhitekata Eduarda Valdesa i Alexandera Landsberga, koji stoje iza biroa Terreo Studio, željeli su da kod slučajnih prolaznika probude radoznalost i pomalo ih zbune. I apsolutno su uspjeli u tome!

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 1)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 2)

Svatko tko prođe pored njihove građevine u Tulumu, koju odlikuju lukovi, može to potvrditi. „Ideja je zapravo bila da kreiramo svojevrsnu modernu ruševinu“, dodaju. Željeli su istovremeno dobiti asocijaciju na povijesno i suvremeno i, začudo, to im je pošlo za rukom. Fasadu odlikuju brojni lukovi, kao i stepenice, a u zgradi ukupno postoji osam stanova različite kvadrature, na posljednjem je smješten penthaus s velikom terasom i otvorenim bazenom.

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 3)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 4)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 5)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 6)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 7)

Fasada je izrađena od lokalnog bijelog kamena koji u sebi ima sitne fosilizirane školjke, zbog čega je radni naziv ovog projekta bio „Fosil“. Ta težnja lokalnom vidljiva je i u unutrašnjosti, gdje su zidovi i podovi izrađeni od posebne vrste betona, koja sadrži i smolu drveta chukum koja se može pronaći u Meksiku. Radi se o tradicionalnom građevinskom materijalu koji je naslijeđen još od Maja. Također, drvo iz okoline korišteno je za izradu drvenarije u kuhinjama i kupaonicama.

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 8)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 9)

Budući stanari su mahom dali povjerenje Terreo studiju i kada je interijer u pitanju, stan na posljednjem katu kupio je glazbenik iz Los Angelesa, a dvojcu je prepustio slobodu da ga ispune po svom osjećaju. Oni su većinu namještaja dizajnirali posebno za taj prostor, jer se pri kreiranju interijera vode time da proporcije uvijek ovise o dimenzijama svakog posebnog stana. U ovom slučaju odlučili su se za miks modernog luksuza i tradicionalnog meksičkog dizajna. Kao rezultat tu je minimalistički, ali udoban prostor. Dominiraju prirodni materijali i svijetle boje, jer oni prije svega rade na vibri, odnosno na kreiranju određene atmosfere koja odgovara tom mjestu.

Ono što je najbolje jest da vlasnicima nekretnina pomažu da preko Airbnb-a iznajmljuju svoje stanove kada u njima ne borave. Da, i sami možete odsjesti na ovom genijalnom mjestu!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više