Search

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda!

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda!

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Što vam prvo padne napamet kad netko spomene dizajn iz 70-ih godina prošlog stoljeća? Pojave li vam se u glavi slike čupavih tepiha, upadljivih geometrijskih šara na tapetama i minimalno 50 nijansi smeđe boje? Niste usamljeni, upravo to su neke od najpoznatijih odrednica tog desetljeća, što se dizajna tiče. Ali što se događa kada neke komade namještaja izvučemo iz tog konteksta i postavimo ih u novo, suvremeno okruženje? Prava mala dizajn alkemija! I to je ono što se upravo događa, sofe dizajnirane tijekom sedamdesetih doživljavaju renesansu, toliko su popularne da se oko njih vrte čitavi novi trendovi. Ono što ih odlikuje jes činjenica da se radi o garniturama koje su prije svega (super) udobne, zakrivljenog oblika i predimenzionirane, a kreirane su s idejom da se na njima odmara i druži. Toga nam je svakako više potrebno u 2020. godini, pa ne čudi porast popularnosti upravo takvog dizajna. Ovo su modeli koji su osvojili naš Instagram feed (uključujući i sofu Togo o kojoj smo vam nedavno pisali)!

Sesann Lounge

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 1)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 2)

Za talijanski brend Tacchini, arhitekt iz Milana, Gianfranco Frattini je 70-ih osmislio sofu Sesann. Riječ je o modelu organske forme čije dijelove povezuju vidljivi metalni elementi. Danas postoji širok izbor opcija materijala i tekstura kojima ova sofa može biti presvučena, a proizvođač nudi i opciju različite obrade metalnih dijelova. Uz to, široke nogice mogu biti izrađene u tamnosmeđoj ili sivoj boji.

Camaleonda

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 3)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 4)

Ovu modularnu sofu dizajnirao je Mario Bellini 1971. godine, a danas se nalazi u ponudi kompanije B&B Italia. Nasloni za leđa i ruke povezani su neupadljivim poveznicama, pa tako korisnici sami mogu složiti elemente, onako kako im najbolje odgovara ili im se najviše sviđa. Sofa se može rastaviti na dvije fotelje, a ako skinete naslon - postaje krevet. Ovaj model postao je veliki hit poslije izložbe "Italy and The New Domestic Landscape" koja je održana 1972. godine u njujorškom muzeju MoMA.

Le Bambole

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 5)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 6)

Ovaj model već na prvi pogled otkriva vibru desetljeća u kojem je nastala, u kojoj je naglasak bio na slobodnom duhu. Mario Bellini kao osnovu inspiracije uzeo je oblik koji dobiva puna plstična vrećica iz dućana kada je spustimo na pod. Ta ideja pretvorena je u oblik debeljuškastih jastuka. "Le Bambole" kolekcija brenda B&B Italia nastala je između 1970. i 1972. godine te je ubrzo postala ikona svog doba, a 1979. godine osvojila je prestižnu titulu "Compasso d’Oro". Slobodno možemo reći da je vrijeme je pokazalo da dobar dizajn ne zastarijeva. Naime, ova udobna sofa i danas je jednako aktualna, kao i prije 50 godina kada je nastala.

Marenco

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 7)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina 20. stoljeća upravo doživljavaju renesansu. Ove modele viđamo svuda! (фото 8)

Mario Marenco je na samom početku desetljeća predstavio izgled sofe "Marenco" koju je osmislio za kompaniju Arflex. Struktura sofe je od metala, a svaki od elemenata - sjedište, naslon, rukohvati - se može posebno skidati i dodavati. Iako je predstavljena davno, ova sofa je i dalje nešto posebno, pa je 2007. godine ovjenčana Wallpaper nagradom za dizajn u kategoriji namještaja koji je ponovo lansiran.

Leave a comment

više