Traži

Stakleni planinarski dom novog doba

Stakleni planinarski dom novog doba

Kockasta "koliba" u Karpatima


Fotografija: Buro247.ru

Pri spomenu planinarske kuće uglavnom zamišljamo drvenu i toplu kolibu, ali što se dogodi kad se odmaknemo od uobičajenog načina razmišljanja?

Odgovor na to pitanje ponudio je studio Atelier 800 koji je osmislio neobičan projekt planinarskog doma u slovačkim Karpatima. Umjesto drveta dobili smo staklo, a umjesto tradicionalnog oblika kuće sada je zakrenuta kocka čiji jedan ugao uranja u zemlju. Zdanje se hladnim tonovima stapa sa sniježnom i hladnom okolinom, a niti jedan ugao nije pod pravim kutem s ravnom zemljanom površinom. Projekt je zamišljen kao energetski autonoman što znači da bi dom bio funkcionalan tokom cijele godine i baza za sve avanturiste koji vole uživati u planinskom zraku. Zamišljen je i kao maksimalno neprimjetna točka u okolišu jer paneli kojima je obložen reflektiraju okolinu, koja u snježnim mjesecima može gotovo sakriti planinarski dom što mu daje jednu zanimljivu notu.

Stakleni planinarski dom novog doba (фото 1)

Stakleni planinarski dom novog doba (фото 2)

Unutrašnjost je ispunjena tradicionalnim drvetom, ali u netradicionalnim uglatim oblicima kako bi se prirodnije smjestila u svoj okvir. Stolovi za objedovanje izmjenjuju se s dugim klupama, a za najmlađe je predviđena igraonica na galeriji. Planinarski dom ima i terasu na kojoj će gosti moći uživati za vrijeme toplijih sezona.

Stakleni planinarski dom novog doba (фото 3)Stakleni planinarski dom novog doba (фото 4)Stakleni planinarski dom novog doba (фото 5)

Stakleni planinarski dom novog doba (фото 6)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više