Search

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili

"Westgate Split"


Image: Goran Leš,
Tonči Lučin

Hrvatski projekt "Westgate Split" dobitnik je prestižne nagrade "The 2017-18 International Property Awards"...

Tijekom protekle godine 80 članova ekspertne skupine među kojima su četiri engleska lorda, predstavnika žirija International Property Awardsa, pregledalo je i ocijenilo na tisuće prijavljenih projekata iz 115 država svijeta. Glavna nagrada za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi dodijeljen je hrvatskoj tvrtki Westgate Tower za atraktivan projekt "Westgate Split" koji je u potpunosti promijenio vizuru ulaza u centar grada.

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 1)

International Property Award je sektoru ulaganja u nekretnine ono što je Oskar filmskoj industriji. Godišnje je to okupljanje najboljih svjetskih investicijskih tvrtki, arhitekata, dizajnera, konzultanata i menadžera iz sektora. Nagrade su dodijeljene i za sektore dizajna interijera, arhitekture i upravljanja nekretninama te obuhvaćaju projekte iz cijelog svijeta, sa svih šest kontinenata, među kojima je "Westgate Split" prepoznat kao najbolji projekt u svom sektoru.  

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 2)

Projekt "Westgate Split" sastoji se od dva objekta od kojih je prvi poslovni toranj. Sastoji se od prizemlja i 12 etaža, te četiri podzemne etaže. Drugi toranj koji je još u izgradnji prvotno je zamišljen kao objekt koji se sastoji od prizemlja i 17 etaža, te šest podzemnih etaža, a danas je u fazi očekivanja dozvole za proširenje projekta čime bi postao najviša građevina u Hrvatskoj. Izabran je kao objekt u kojem će svoj prvi hotel u Hrvatskoj otvoriti grupacija Mariott Hotels. Jedini globalni hotelski lanac koji još nije prisutan u Hrvatskoj odlučio se upravo za Split i Westgate.

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 3)

"Priznanje za Westgate Split je zaista posebno jer je to bio jedan od najvećih izazova u mojoj karijeri no htio bih naglasiti da se priznanje odnosi na cjeloviti projekt i nije vezano samo uz arhitekturu već i uz developerske vještine. Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalični oblici, u kombinaciji stakla i bijelih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali kaštelanskog zaljeva u pozadini. Jezik arhitekture je jasan, podređen funkciji poslovnih sadržaja, suzdržan i nenametljiv u svrsi definiranja prostornog znaka" komentirao je vijest o dobivenom priznanju arhitekt Westgatea, Otto Barić.

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 4)

Na njega se nadovezao prvi čovjek tvrtke Westgate Tower d.o.o. Josip Komar koji kaže: "Vrijednost projekta "Westgate Split" je velika jer smo prepoznati od strane najvećeg lanca hotela u svijetu. U konkurenciji s nama su bili najbolji projekti u Europi, u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita, te smo ponosni što kući, u Hrvatsku, nosimo priznanje za naš dosadašnji rad. Uz to, intenzivno razgovaramo s nekoliko vodećih međunarodnih tehnoloških kompanija koje vide "Westgate Split" kao svoj budući centar u regiji. Time bi i grad Split dobio dodatnu vrijednost u smislu dovođenja visoko kvalificirane radne snage i stvaranja centra znanja, te priliku da brojni mladi inženjeri u Splitu ostvare svoju budućnost.“ 

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 5)

Smješteni na glavnoj prometnici koja povezuje ulaz u grad i Dioklecijanovu palaču, tornjevi oblikuju pročelje glavne gradske ulice, ali su i već u ovom kratkom vremenu postali prepoznat simbol i pružaju iznimnu urbanističku vrijednost grada Splita, a ono što cjelokupan projekt čini jedinstvenim je njihova forma. Tornjevi su koncipirani kao dva trokuta, zaobljenih vrhova, čiji bridovi prate ulice, te su svojim izgledom upravo danas i službeno ubrojene u jedinstvenu svjetsku arhitekturu. Dodatnu vrijednost tom suvremenom urbanističkom konceptu daje Dioklecijanov akvadukt iz IV. stoljeća koji je sačuvan u cijelosti i u svojoj punoj dužini, prezentiran uz sjeverni bok Westgatea. Također, projekt je građen po najvišim standardima kvalitete i energetske učinkovitosti te je prvi hrvatski poslovni objekt s LEEED, energetskim certifikatom A klase koji se dodjeljuje za primjenu sustava "zelene" gradnje. 

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 6)

Stiglo važno svjetsko priznanje za arhitektonski projekt u Splitu koji ste već sigurno primijetili (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više