Search

Što nas očekuje na ovogodišnjem Milanskom tjednu dizajna?

Što nas očekuje na ovogodišnjem Milanskom tjednu dizajna?

Najbolji od najboljih

Image: buro247.ru

Milanski tjedan dizajna iSaloni jedno je od najvažnijih događaja za Milano koji započinje upravo danas. U nastavku doznajte što nas sve očekuje na najvažnijem sajmu na području dizajna

Ove godine Milanski tjedan dizajna obećava posebno bogat i raznolik program, osobito zato što ovog svibnja Milano ugošćuje i Expo 2015. Osim tradicionalnih izložbi posvećenih dizajnu interijera i dodacima za uređenje doma, kalendar manifestacije iSaloni ispunjen je i nekim novim projektima – biennale Euroluce i Workplace 3.0., a novost je sudjelovanje kuće Louis Vuitton. 

Projekt Euroluce posvećen je isključivo rasvjetnim sustavima: novitetima na području dizajna i tehnologije rasvjetnih tijela. Čini se kako organizatori nisu mogli pronaći bolji trenutak za predstavljanje ovakvog tipa "svjetlosnog biennalea" od 2015. godine koju je UNESCO proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti. Za ovu jedinstvenu prigodu talijanski je arhitekt Attilio Stocchi kreirao instalaciju Favilla čija je svrha pokazati u kakvoj su vezi svjetlost i različita čovjekova psihološka stanja. Posjetitelji izložbe moći će sudjelovati i u performansu Black Box te istražiti prostranstvo gigantske crne kutije u kojoj svjetlosni lomovi stvaraju neočekivane i pomalo bizarne forme. Favilla će biti otvorena do 19. travnja na trgu San Fedele. 

Drugi novitet ovogodišnjeg sajma iSaloni je izložba Workplace 3.0., odnosno projekt koji tematizira inovativne pristupe u planiranju i projektiranju radnih prostora. Izložba, na kojoj će središnje mjesto zauzeti još jedna velika instalacija, i to s potpisom arhitekta Michelea De Lucchija, potaknut će vas da radni prostor sagledati drugim očima i udaljite se od stereotipnih predodžbama o tome kako bi trebao izgledati jedan ured. Organizatori predlažu ovu zonu pretvoriti u životni prostor i mjesto socijalizacije gdje se u prvom planu ističe udobnost. "Sterilnom, bezličnom u standardiziranom radnom prostoru mjesto je u prošlosti" smatra Michele De Lucchi te nastavlja: "Ured nove generacije mora biti sportsko igralište za intelektualne procese." 

Što nas očekuje na ovogodišnjem Milanskom tjednu dizajna? (фото 1)

Što nas očekuje na ovogodišnjem Milanskom tjednu dizajna? (фото 2)

Uoči otvorenja ovogodišnjeg Milanskog tjedna dizajna održat će se i izložba "Leonardo 1452-1519", koja će biti otvorena 15. travnja u Palazzo Reale, a ujedno će biti i najveća izložba posvećena opusu renesansnog genija Leonarda da Vincija. Posjetitelji će moći pogledati njegova platna i razne izume koji su na izložbu pristigli iz vodećih svjetskih muzejskih kolekcija. 

Osim najiščekivanijih noviteta na Milanskom tjednu dizajna bit će predstavljena druga kolekcija Trussardi Home – linija koja je s velikim uspjehom debitirala na prošlogodišnjem iSaloniju. Međutim, najintrigantniji izlagač ove godine zasigurno je kuća Louis Vuitton koja će predstaviti kolekciju dekorativnih predmeta za uređenje doma i namještaja naziva "Objets Nomades", a u njezinu stvaranju sudjelovali su slavna dizajnerska imena poput Patricije Urquiole i Maartena Baasa. Zajedno su kreirali seriju lampi, fotelja, taburea i raznih dodataka za dom, inspiriranu putovanjima. Neizbježno obilježje svakog predmeta su elementi izrađeni od kože. Nadovezujući se na temu dinamike putovanja i preispitujući koncept udobnosti vlastitog doma, Louis Vuitton će u vrtu Palazzo Bocconi predstaviti sklopivu mobilnu kuću za plažu Maison au bord de l'eau, koju je 1934. godine dizajnirala arhitektica Charlotte Perriand. 

Što nas očekuje na ovogodišnjem Milanskom tjednu dizajna? (фото 3)

Na koncu, Milanski tjedan dizajna ne može proći ni bez stalnih izlagača – modnih kuća koje svoju pret-a-porter estetiku prenose i na sferu dizajna interijera. Tako ćemo ove godine gledati kuće Armani, Versaci, Kenzo, Fendi, Robert Cavalli, kao i Blumarine i Missoni, koja će tradicionalno staviti naglasak na domaću proizvodnju. 

Organizatori iSalonija mislili su na sve, tako da su ove godine posjetiteljima pripremili mobilnu aplikaciju za lakše snalaženje na izložbi. Nađete li se ovih dana u Milanu, nipošto ne propustite najvažniji dizajnerski tjedan u godini.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više