Search

Svjetleći tunel u nizozemskom gradiću Zutphenu

Svjetleći tunel u nizozemskom gradiću Zutphenu

Svjetlo na početku i kraju tunela


Image: buro247.ru

Stanovnike gradića Zutphena u središtu Nizozemske ovih je dana dočekala originalna svjetlosna instalacija koja je unijela dozu vedrine u prometnu rutu koja povezuje stari i novi dio grada

Zahvaljujući dizajneru rasvjete Hermanu Kuijeru nizozemski gradić Zutphen zasjao je u novom svjetlu, točnije zasjali su tunelski prolazi koji spajaju stari i novi dio grada u blizini rijeke IJssel. Na taj način dizajner je sivilo bezličnih, masivnih betonskih blokova razbio poigravajući se duginim bojama – pred očima prolaznika izmjenjuju se plava i maslinasto-zelena, boja lavande prelijeva se u koraljnu, a ljubičasta postepeno postaje jarko ružičasta, suptilno imitirajući tok obližnje rijeke. 

Herman Kuijer kazao je kako je projekt za njega bio veliki izazov jer radeći u toliko specifičnom urbanom kontekstu dizajner uvijek na umu mora imati i sigurnost vozača. "Moj zadatak bio je kreirati održiv projekt u kojem će ljudi moći slobodno i sigurno prolaziti kroz tunel, istovremeno osjećajući estetsku kvalitetu svjetlosti. Unaprjeđenje javnih površina stalan je izazov u Nizozemskoj", zaključio je.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

više