Search

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu

Raj za šopingholičare

Tekst: D.M.


Image: Kengo Kuma & Associates

Prije tridesetak godina arhitekt Edward Tuttle dizajnirao je prvo odmaralište Amanpuri u tajlandskom Phuketu za Aman, lanac hotela. Naglasak je stavio na suživot s prirodom i okolišem, a Aman je zadržao taj pristup pri izgradnji svakog novog objekta. Danas se njihovo carstvo proteže kroz 21 državu, no još se uvijek širi. Za izgradnju novog objekta pod imenom Retail Pavilion, koji je također smješten u Phuketu, logičan izbor bio je mladi japanski arhitekt Kengo Kuma koji dijeli njihovo mišljenje.

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu (фото 1)

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu (фото 2)

Naime, njegova najpoznatija izjava glasi: "Arhitektura je okvir za prirodu". A osmislio je maloprodajni paviljon, koji čini novi oblik shoppinga. Kuma je zaslužan i za arenu izrađenu od greda koja će ove godine poslužiti kao olimpijski stadion. Arhitekt tvrdi kako zgrada nije zahtijevala previsoku razinu tehnologije, no da je ipak iziskivala mnogo inženjeringa kako bi se postigao tako jednostavan izgled. Sama gradnja trajala je tek nešto malo više od godine dana.

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu (фото 3)

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu (фото 4)

"Njezina se jednostavnost najbolje vidi u ritmu i lajtmotivu ponavljanja", opisuje Kuma strukturu vrlo strmog krova prekrivenog velikim teksturiranim aluminijskim pločicama koje ujedno funkcioniraju i kao zid.

Ponavljanja o kojima je riječ nalaze se upravo na samom krovu u obliku gotovo linearnih staklenih panela koji se pružaju uzduž i razdvajaju svaki krov na zasebnu cjelinu, dok raspored istih odaje dojam oklopa.

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu (фото 5)

Tajlandski lanac hotela predstavlja novi koncept shoppinga u elegantnom Retail Pavilionu (фото 6)

"Kompozicija je poput oblaka od drveta, studija drveta", izjavio je arhitekt. I zaista, gotovo je svaki dio, pa čak i namještaj i police trgovine izrađen od drveta.

Leave a comment

više