Search

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje

Umami


Image: Kompaniet

Švedska dizajnerica Sofia Almqvist došla je na ideju kreiranja drvenog stola koji će kroz doživljaj teksture ponovno potaknuti na druženja za stolom jer u ubrzanom ritmu modernog čovjeka zajednički ručak ili večera postali su prava rijetkost

Drveni blagovaonski stol zanimljive teksture nosi ime "Umami", čime njegova kreatorica aludira na peti okus, koncept koji je japanski znanstvenik dr. Kikunae Ikeda predstavio još davne 1907. godine. Izrađen je od punog drva jasena i čelika, a s njim dolazi i set staklenih posuda i keramički tanjur za posluživanje jer zbog svoje nepravilne valovite teksture zahtijeva i posebno dizajnirano dno posude.

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje (фото 1)

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje (фото 2)

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje (фото 3)

Okosnicu njegova dizajna čini upravo ova neobična teksturiranost kojom je dizajnerica željela pojačati taktilnost kod okupljenih za stolom i u središte pozornosti staviti koncept zajedničkog blagovanja. Večera ispred TV-a, računala ili u stajaćem položaju na kuhinjskom šanku s telefonom pokraj tanjura sve je češći običaj u modernim domovima. Zajednički obrok za stolom u kojem sudjeluje cijela obitelj prava je rijetkost, što je posljedica modernog vremena u kojem živimo i ubrzanog tempa.

"Kroz nove, uzbudljive objekte željela sam stimulirati i navesti ljude da se vrate sjedenju za vrijeme objedovanja. Svojim istraživanjima i traženjem inspiracije u drugim kulturama htjela sam kreirati mjesto u domu koje poziva na druženje i nudi jela i njima vas podsjeća na sam trenutak objedovanja", pojasnila je Sofia. Prekrasan i domišljat dizajn stola "Umami" prepoznat je i nagrađen nagradom Young Swedish Design Award 2014-2015.

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje (фото 4)

Teksturiran drveni stol koji potiče na druženje (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više