Search

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se

Tekst: BURO.


Dani mračnih podrumskih prostorija u kojima su poredane mašine za vježbanje nalik onima za mučenje su izgleda prošli. Haleluja! Kako je pandemija zatvorila teretane širom svijeta, mnogi su se našli u situaciji da su poželjeli kućnu teretanu koja neće sakupljati prašinu, već će naprotiv biti mjesto za inspiraciju, rast i održavanje zdravog razuma. U novoj eri važi novo načelo: gdje vježbate je jednako bitno koliko i to kako vježbate.

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 1)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 2)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 3)

Sve je naravno počelo iz zemalja kao što su SAD i Francuska u kojima su javne teretane, joga i pilates studiji počeli su izgledati i bolje nego neki kafići i restorani. Zapravo, neke od njih i jesu dio šireg koncepta koji ne podrazumijeva samo prostor za znojenje, već je tu i health club, prostorije za odmor i sastanke pa čak i raskošni vrtovi koje su na raspolaganju članovima. Jedan od najluksuznijih u Parizu "Blanche" nalazi se u devetom arondismanu i to u predivnoj povijesnoj zgradi na 3.000 kvadratnih metara. Oni su svima onima koji brinu o kultu tijela ponudili šest katova ispunjenih high-tech sportskim spravama, bazen od granita dimenzija 20 x 10 metara, B.B. restoran koji vodi Jean Imbert i kino s trideset mjesta. Prije zvuči kao fini hotel nego kao mesto gdje ćete se dovesti u formu, zar ne?

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 4)

Naravno, i u Americi su shvatili značaj „Instagram worthy“ mjesta pa se velik broj malih teretana i studija „presvuklo“ u nove boje. Paris Pilates je studio u Los Angelesu koji je otvoren prošle godine i koji izgleda toliko dobro da bismo se uselili (usprkos tome što bi ovdje morali i vježbati). Radi se o studiju s 11 pilates reformera, gdje je sve u francuskoj temi, a umjesto klasičnih ogledala na kakva smo navikli u sportskim klubovima tu su ogledala s okvirima kakvih se ne bi postidjeli ni u Versaillesu. Nježno ružičasta boja se provlači kroz sve prostorije, od lobija do svlačionica, a čak je i toalet papir u identičnoj nijansi. Kakav koncept!

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 5)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 6)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju cool i privlačno. Ne zezamo se (фото 7)

Pored ovog trenda koji je uzeo maha, poslije iskustva karantena sve je više onih koji su renovirali dio kuće kako bi imali idealno mjesto za vježbanje. Arhitekta Richard Mishaan upravo radi na novoj teretani u svojoj kući u Hamptonsu. I za svoju kuću i za kuće klijenta, trenutno dizajnira puno prostranije teretane koje prije podsjećaju na svojevrsne biblioteke. Iz šale ih zove „sobe za oporavak“, a dio za odmor poslije treninga sadrži i kamin i velike udobne fotelje u kojima se vježbači mogu odmoriti.

Još jedan razlog zašto danas kućni gym može biti vrhunski dizajniran leži u činjenici da zbog trendova vježbanja koji nalažu veću upotrebu Peloton bicikla i TRX traka arhitekti više ne moraju misliti o uklapanju velikih mašina u prostor. Zapravo, sada je moguće imati sobu za vježbanje koja će biti omiljena svim ukućanima. Čak i da nemate dovoljno prostora da odvojite u te svrhe, možete razmišljati o kreiranju multifunkcionalnih zona, gdje će prostirka za jogu, utezi i trake biti smješteni u lijepe košare u kutu. A zahvaljujući takvoj organizaciji, vježbanje će vam biti lako poput uključivanja TV-a. Već se osjećamo inspiriranije da u ovoj sezoni ne preskačemo treninge, a vi?


shopping

Ako ste pravi fan dizajna kojem je fizička sprema na prvom mjestu, postoji čitav niz novih proizvoda koji će vas oduševiti. Vrhunski dizajneri su se pozabavili svim mogućim aspektima i rezultati su očaravajući!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više