Search

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese

Vodič kroz dizajn za sve ljubitelje i one znatiželjne

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Press Merci Concept Store,
Illums Bolighus,
De Padova,
Muji

Već dugi niz godina Grupa, koju čini fantastični trio Ivana Pavić, Tihana Taraba i Filip Despot, uvjerljivo vodi u području hrvatskog dizajna. Nakon desetljeća dizajniranja i stvaranja uspješnih i nagrađivanih modela lampi poput Arigato, Model, ILI_ILI u sklopu Grupa Products, od 2012. preuzeli su stvar u svoje ruke te se uključili u cijeli proces izrade vlastitih proizvoda. Time su među prvima na domaćem tržištu postali ujedno dizajneri i proizvođači, ali uz lansiranje novih modela lampi kao što je Baluna, redovito nadograđuju postojeće kolekcije te ostvaruju vrijedne međunarodne suradnje kao što je ona s danskom tvrtkom Lampefeber u sklopu koje su Grupini proizvodi ugledali tržište Danske, Švedske, Norveške, Islanda i Grenlanda čak. Kada ne sudjeluju na međunarodnim dizajn festivalima, stvaraju i planiraju u svom zagrebačkom showroomu, koji je ujedno i studio, u ulici Popa Dukljanina 1. Kao što njihov showroom Zagrebu predstavlja mjesto dizajnerske inspiracije, zanimalo nas je kako u svijetu izgledaju slične adrese. Pitali smo Tihanu Tarabu da nam otkrije neke od svojih najdražih.

Merci Concept Store
111 boulevard Beaumarchais, Pariz
www.merci-merci.com

Jedan od sajmova na koji vrlo često odlazim zbog posla je Maison et Objet u Parizu. Kad sam tamo, obavezna lokacija mi je Merci Concept Store u četvrti Le Marais. Dućan je vjerojatno mnogima poznat po crvenom Fiatu sparkiranom na samom ulazu i nalazi se u svim vodičima koji sugeriraju must see lokacije u Parizu. U vrlo atraktivnom prostoru, na tri etaže, mogu se naći probrane stvari za kuću, nove ali i vintage, odjeća i obuća, parfemi i sve što bi moglo razveseliti jednog ljubitelja dizajnerskih stvari. Osobno mi je najzanimljiviji središnji dio dućana koji funkcionira kao izložbeni prostor i u kojem se izlažu atraktivni izlošci s vrlo zanimljivom scenskom pozadinom. Ako vas uhvati glad, počastite se snackom ili ukusnim brunchom nakon kojeg ćete napuniti baterije za razgledavanje Pariza. U svakom slučaju, ako odlučite posjetiti ovo mjesto, nećete požaliti.

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese (фото 1)

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese (фото 2)

Ulica Rue Haute u četvrti Marolles, Bruxelles

Ljubiteljica sam vintage namještaja, zajedno s mojim partnerima iz Grupe, skupljam ga već godinama. Jedan od europskih gradova koji je must za zaljubljenike u kvalitetan vintage namještaj je definitivno Bruxelles. Galerije, saloni i antikvarnice u Rue Haute moj su favorit. To je pravi mali raj za kolekcionare vintage namještaja, antikviteta i second hand sitnica generalno; tamo se doslovno na svakom koraku mogu pronaći vrlo rijetki primjerci Bertonovih fotelja, Eamesovih stolaca u svim mogućim varijacijama, lampi, lustera, bicikala...Na svakom se putovanju potrudimo pronaći neki vintage dućan, zadnji je bio u Milanu kada smo za vrlo dobru cijenu kupili nekoliko rijetkih primjera Flosovih lampi.


Dućan Illums Bolighus u Kopenhagenu
www.illumsbolighus.com

Illums Bolighus je dućan na nekoliko katova od kojih je zadnji ujedno i najimpresivniji, rezerviran za klasike danskog dizajna i zbog toga ostavlja dojam muzejskog ambijenta u kojem se svi ti dobro poznati proizvodi mogu isprobati i opipati. Hiperventilirati se u Illumsu može ne samo od ljepote već i od cijena pojedinih komada, ali to je svakako mjesto na kojemu ćete dobiti jasnu sliku što je to vrhunski danski dizajn.

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese (фото 3)

Četvrt Brera u Milanu

Kad sam u Milanu uvijek prošećem Brerom, kvartom u kojem se unutar predivnih povijesnih zgrada nalaze gomile dućana s namještajem, galerije i muzeji. Jedan za drugim nižu se između ostalih Moroso, Boffi, De Padova, Dimore galerija, Cassina, Flos - idealno za brzinski boost talijanske estetike i njezinog prepoznatljivog identiteta. Za vrijeme Milanskog sajma u Breri je doslovno svaka garaža pretvorena u mjesto vezano za dizajn i moja preporuka je da prošećete Brerom baš u to vrijeme.

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese (фото 4)

Japanski lanac trgovina Muji
www.shop.muji.com
www.muji.com

Na putovanjima obavezno zavirim u dućane popularnog japanskog brenda Muji, poznatog po predmetima jednostavne estetike i vrlo minimalnog dizajna. Za Muji se voli reći da je kompanija bez brenda, odnosno njihovi proizvodi ne sadrže logo. Njegove čiste linije i jednostavnost sinonim su suvremenog japanskog dizajna. Najimpresivniji Muji dućan u kojem sam bila je onaj u Tokiju. Tako se recimo u dućanu može vidjeti Muji kuća opremljena kompletno njihovim stvarima ili dio Muji yourself u kojem je moguće sastaviti razne predmete, kao npr. custome bicikl.

Tihana Taraba: Najdraže svjetske dizajn adrese (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više