Search

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku

Galerija Turqwise


Image: via Vizkultura

U moru suvenira koje možete kupiti bilo gdje u Hrvatskoj ili u svijetu uvijek naletite na one originalnije i posebnije. Upravo je nedavno otvorena galerija Turqwise u Dubrovniku carstvo tirkizne boje i domaćeg dizajna u kojem ćete pronaći poseban suvenir ili poklon

U Dubrovniku, gradu koji vrvi turistima i iznimno bogatom ponudom svakojakih suvenira, pojavio se jedan potpuno drugačiji primjer uspomene koja će vas podsjetiti na ovaj poznati grad. Riječ je o galeriji Turqwise koja kombinira pametno, dizajnirano, lijepo, domišljato i, naravno, tirkizno, a koju je otvorio poznati dubrovački umjetnik i dizajner Pero Mrnarević, piše portal Vizkultura.

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 1)

Samo ime galerije Turqwise nije tipfeler, već složenica koju Mrnarević opisuje kao svojevrsni portmanteau koji naglašava tirkiznu kao simbol mudrosti, elegancije, suptilnosti i svježine. "Zanimljivo je da se tirkizna boja na engleskom jeziku piše francuskom sintaksom – 'turquoise' jer je u engleski jezik došla iz starofrancuskog. Naime, tako su Francuzi nazivali boju minerala koji je tada dolazio iz Turske, pa otud i prefiks 'turq' u njezinu nazivu. Činilo se zgodno naglasiti činjenicu da je Dubrovačka Republika uvelike zaslužna za dolazak te boje u Europu. TURQWISE podsjeća na veze među različitim kulturama koje se kroz stoljeća susreću u ljubavi za umjetnosti i tu čudesnu boju", objašnjava Mrnarević

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 2)

Turqwise je smješten u Getaldićevoj ulici u blizini Straduna, a sadržajno se zapravo radi o kombinaciji galerije, suvenirnice i gift shopa, koji u svojoj ponudi ima dizajnirane predmete s lokalnim kontekstom, majice, torbe, nakit, magnete i drugo. Mrnarević ističe kako je koncept za projekt nastao na nagovor brojnih prijateljica i prijatelja, osobito Željka Vrtikape, kojeg naziva dobrim duhom projekta. "Ideja je bila u poplavi uniformiranih suvenirnica i poklon shopova ponuditi nešto drugačije, smislenije kroz angažman vlastitih kreativnih potencijala. Nešto što neće biti uvreda ni oku ni mozgu, a uzmemo li u obzir lokalnu tradiciju izvrsnosti u kreiranju, ni lokalnoj kulturi. Želio sam posjetiteljima ponuditi kreativne proizvode s lokalnom dušom po pristupačnim cijenama", zaključuje.

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 3)

Na pitanje kojem je profilu dubrovačkih gostiju Turqwise namijenjena Mrnarević odgovara: "Za kupce bismo željeli dobiti ljude koji žele više od života, koji su (estetski) obrazovani (ali nisu snobovi), načitani su i nagledani, koji imaju duha, vole putovati, žele upoznati lokalnu kulturu, vole autentičnost i kreativnost, cijene jednostavnost i inteligentna rješenja. Sudeći po dosadašnjim kupcima, jako puno ih je na neki način povezano s umjetnošću i kreiranjem. Dolaze nam grafički dizajneri(ce), produkt dizajneri(ce), arhitekti(ce), učitelji(ce) umjetnosti, marketinški eksperti iz Belgije, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Francuske, Italije, Ujedinjenog kraljevstva, skandinavskih zemalja, ali i iz Kanade i Australije. Primijetili smo da su mnogi od njih 'frustrirani' što nema više takvih butiga u gradu takvog umjetničkog nasljeđa."

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 4)

Ovo carstvo tirkizne boje, dizajna i stila vrijedi posjetiti i pronaći nešto za sebe. Sve je više trgovina u Dubrovniku koje su specijalizirane za predstavljanje kulture i povijesti grada na originalan i suvremen način, a na takav način se stvara komunikacija starog i novog u koju se vrlo lako zaljubiti.

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 5)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 6)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 7)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 8)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 9)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 10)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 11)

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 12)

 

Tirkizne boje domaćeg dizajna u Dubrovniku (фото 13)

 

Izvor članka: http://vizkultura.hr/pametno-dizajnirano-domace-i-tirkizno/

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više